Закон і Бізнес


Призначення суддів КС потрібно відкласти, — кандидат до КС


10.03.2017 09:47
16296

Претендент на посаду судді Конституційного Суду України — голова Апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко звернувся до Ради суддів з пропозицією відкласти розгляд питання щодо призначення суддів КСУ позачерговим XIV з’їздом суддів.


На думку В.Городовенка, визначатися з тим, хто займе крісло у КСУ за квотою з’їзду суддів потрібно тоді, коли буде прийнятий закон «Про Конституційний Суд України», який передбачатиме однакові для всіх гілок влади конкурсні засади відбору кандидатів на посаду судді КСУ, та в суспільстві пройде широке обговорення кандидатур.

Нагадаємо, 3 березня РСУ збиралася виключити з порядку денного позачергового XIV з'їзду суддів питання щодо обрання суддів КСУ. Однак так як надійшли документи від кандидатів на цю посаду, РСУ залишила це питання на розсуд з'їзду.

 

Відкритий лист – звернення
до Ради суддів України від кандидата на посаду судді Конституційного Суду України Городовенка В.В.

На виконання рішення Ради суддів України від 10.01.2017 № 1, Попереднього переліку питань, що будуть виноситися на обговорення ХІV позачергового з’їзду суддів України та п. 2.5 Регламенту призначення та звільнення суддів Конституційного Суду України з посад за квотою з’їзду суддів України, затвердженого рішенням ХІІ позачергового з’їзду суддів України від 25.09.2014, мною як кандидатом на посаду судді Конституційного Суду України було подано відповідні документи.

Вважаю за необхідне звернутись до Ради суддів України з наступним.

Відповідно до ч. 3 ст. 148 Конституції України відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України (далі – КСУ) здійснюється на конкурсних засадах у визначеному законом порядку.             

У зв’язку з тим, що на сьогодні відповідний проект Закону України «Про Конституційний Суд України»  прийнято за основу в першому читанні, а згідно з Конституцією України конкурсні засади повинні застосовуватись до всіх кандидатур на посаду судді КСУ, то очевидно, що такий спосіб призначення має надзвичайну вагу і не може бути проігнорованим.

Для уникнення підстав для компрометування процесу відбору кандидатів на посаду судді КСУ, що здійснюється найвищим органом суддівського самоврядування - з’їздом суддів України, унеможливлення будь-яких дорікань громадян та інститутів громадянського суспільства про порушення рівних, визначених законом процедур, які застосовуються судовою владою, а також з метою виконання вимог Конституції України, пропоную відкласти розгляд питання про призначення суддів КСУ до прийняття відповідного Закону України, який визначатиме однакові для всіх гілок державної влади України конкурсні засади відбору кандидатів на посаду судді КСУ та їх широкого обговорення громадськістю.

Також звертаюсь до Ради суддів України з проханням надати можливість виступити перед делегатами ХІV позачергового з’їзду суддів України та більш детально довести викладену мною позицію.

З повагою
Голова Апеляційного суду
Запорізької області   Віктор Городовенко

Закон і Бізнес