Закон і Бізнес


Стомилися без роботи


№9 (1307) 04.03—10.03.2017
ЄВГЕН БЕРЕЗОВСЬКИЙ
111086

Вища рада правосуддя продовжує вивчати справи претендентів на продовження суддівської кар’єри після попередніх 5 років роботи. І хоча більшості пощастило отримати позитивні вердикти колегіального органу, розгляд деяких матеріалів відклали.


Під час засідання 2 березня ВРП продовжила розглядати папери, які стосувалися внесення подання Президентові про призначення суддів на посади в місцевих судах. Як повідомляв «ЗіБ», унаслідок того, що Верховна Рада відмовилась обирати безстрокового суддів-«п’ятирічок», ті залишилися без повноважень, незважаючи навіть на рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Можливість повернутися до роботи в них з’явилася тільки завдяки втраті парламентарями відповідних функцій. Матеріали щодо «п’ятирічок» передано до ВРП, яка дістала змогу рекомендувати Президентові призначити законників.

Загалом із початку року колегіальний орган проголосував за внесення главі державі матеріалів про призначення 132 суддів, у яких закінчився попередній строк роботи. З них 22 законники отримали позитивний вердикт саме 2 березня. Не пощастило цього дня лише Олені Власенковій, яка претендувала на продовження роботи в Окружному адміністративному суді м.Києва.

Як стало відомо, за кілька днів до засідання на адресу Ради надійшла скарга щодо одного з рішень законниці. Оскільки розглянути звернення колегіальний орган ще не встиг, питання про призначення судді було запропоновано відкласти.

Сама ж О.Власенкова наголосила, що скарга стосується її рішення, винесеного ще у 2010 р. і відповідні матеріали вже були предметом перевірки Вищої ради юстиції. Так, у 2013 р. член колегіального органу Сергій Сафулько зробив висновок про відсутність підстав для дисциплінарної відповідальності. Потім було проведено додаткову перевірку, але її результат виявився таким самим. Щоправда, ухвалити рішення Рада так і не встигла, оскільки незадовго після цього було припинено її повноваження.

«Три роки я перебуваю без повноважень і за цей час стомилася без роботи», — зізналася жінка, намагаючись переконати колегіальний орган не відкладати розгляд матеріалів. Однак члени Ради вирішили все ж вивчити скаргу, а вже потім ухвалити рішення.

Паралельно з наданням рекомендацій на призначення ВРП продовжує відправляти суддів у відставку та звільняти їх за власним бажанням. Із початку року було ухвалено 55 відповідних рішень. І це дещо зменшує можливості для розвантаження судів після повернення «п’ятирічок».