Закон і Бізнес


Наступ на євростандарти

НААУ закликала нардепів не перетворювати кримінальне провадження на репресивний процес


№9 (1307) 04.03—10.03.2017
Ваніамін КОЗАЧЕНКО
9019

Адвокатура вважає спроби змін Кримінального процесуального кодексу, передбачених законопроектом №5610, безпрецедентним наступом на європейські стандарти прав людини в Україні. Таку позицію Національної асоціації адвокатів під час робочої наради в Генеральній прокуратурі оприлюднила голова комітету кримінального права та процесу НААУ Анжеліка Сицько.


Як відомо, проект закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження)» прийнятий 23 лютого в першому читанні. На ухваленні наполягав і глава держави, стверджуючи, що цей акт необхідний для передання до суду справи його попередника — Віктора Януковича.

Попри численні зауваження парламентських експертів і висновок про необхідність повернути документ суб’єкту законодавчої ініціативи, нардепи все ж проголосували за проект, домовившись доопрацювати його до другого читання. Втім, позиція адвокатури полягає в тому, що постатейні правки не виправлять небезпечної суті документа. Адже, на думку НААУ, він реально націлений на перетворення кримінального провадження на репресивний процес.

«Відповідно до відкритого листа голови НААУ та РАУ Лідії Ізовітової законопроект має бути відхилений або відкликаний авторами як такий, що суперечить Конституції, зокрема її найбільшому розділу про права і свободи», — наголосила А.Сицько під час обговорення документа за участі представників ГПУ.

Зосібна, А.Сицько наголосила на тому, що процедура заочного повідомлення про підозру через публікації в ЗМІ покладе початок переслідуванням звичайних громадян за сфабрикованими обвинуваченнями.

Крім того, збільшення строків тримання під вартою (з 12 до 18 місяців) порушить конституційне право громадян на особисту свободу. Підозрюваних осіб, вина яких ще не доведена, набагато довше триматимуть у СІЗО. Така норма дасть змогу органам прокуратури продовжувати практику неефективних, непрофесійних розслідувань.

Разом із запропонованим порядком обрахунку часу при об’єднанні проваджень будуть порушені й розумні строки провадження, закріплені в ст.28 Кримінального процесуального кодексу та ч.3 ст.5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. А затягування розслідування дозволить тримати осіб у невизначеному статусі підозрюваних протягом кількох років.

Можливість безстрокової (довічної) дії дозволу суду на затримання осіб, як передбачають зміни до ст.190 КПК, також є порушенням права на особисту свободу та принципу юридичної визначеності, що є складовим верховенства права.

Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі НААУ, присутні під час зустрічі адвокати та представники громадськості підтримали думку про те, що проект може мати масштабні негативні наслідки для пересічних громадян і призведе до ефекту, протилежного тому, який заявлений прихильниками законодавчої ініціативи.