Закон і Бізнес


Зміни до КПК: Портнов назвав 6 положень проекту, які порушують права людини


22.02.2017 17:04
7546

«Це закон про тотальний наступ на права і свободи громадян і залякування всього ділового населення країни. Кожен, хто стане політичним або бізнес-заручником влади, більше не зможе ні заперечити, ні оскаржити їх дій».


Таку характеристику проекту закону № 5610 про внесення змін до КПК щодо механізмів забезпечення завдань кримінального провадження, який завтра планується до розгляду у Верховній Раді, надав екс-перший заступник глави АП Андрій Портнов.

Напередодні Президент Петро Порошенко закликав депутатів підтримати ці зміни для можливості передачі в суд звинувачення проти Віктора Януковича.

Однак ні самому Януковичу, ні тим, хто перебуває з ним у розшуку цей проект нічим не загрожує. «Немає великої різниці, просто розшукуватиметься у себе в резиденції або розшукуватиметься там же, але з заочним вироком, - зауважив А.Портнов. - Крім того, це допоможе колишньому Президенту, тому що заява глави держави про необхідність прийняти спеціальний закон під вирок для конкретного обвинуваченого - це його відкладена перемога в ЄСПЛ, скасування вироку і компенсація з бюджету».

Він також окреслив 6 основних змін, передбачених проектом, які можуть привести до подальшої узурпації влади і боротьби з інакомисленням:

1. Виклик повісткою з підтвердженням її вручення стає необов'язковим. Належним викликом до слідчого, прокурора або до суду може вважатися публікація в ЗМІ (для цього не потрібні докази або документи, достатньо «наявності інформації» про перебування особи за кордоном).

2. Людину можна просто оголосити в розшук, якщо вона знаходиться за кордоном. Для оголошення людини в розшук досить того, що вона знаходиться за кордоном і не з'явилася на один виклик слідчого (при цьому не потрібно доводити, що вона переховується від органів слідства і суду та місце її знаходження невідоме, а причини неявки, в тому числі поважні, - не важливі).

3. Розшук з можливістю затримання стає безстроковим. Рішення суду про дозвіл на затримання людини, яка зараз може діяти максимум 6 місяців, стає безстроковим.

4. Максимально допустимий термін тримання під вартою збільшується. Стане можливим тримання під вартою особи під час розслідування протягом 18 місяців (зараз - максимум 12).

5. Розслідування щодо особи може проводиться безстроково. Збільшений з 12 до 18 місяців максимальний термін розслідування в сукупності зі змінами правил його підрахунку, а також спрощенням процедури призупинення розслідування уможливлює проведення розслідування фактично безстроково.

6. Розширюється можливість заочного засудження. Людина тепер може бути заочно засуджена в тому числі за такий неочевидний і нечіткий злочин, як «сприяння учасникам злочинних організацій (наприклад, шляхом надання їм інформації) або укриття їх злочинної діяльності», за яким покарання до 10 років позбавлення волі.

Закон і Бізнес