Закон і Бізнес


У 65 судах України залишилося по одному судді, — ААС


20.12.2016 10:19
114291

Всеукраїнська асоціація адміністративних суддів просить Президента України та Голову ВРУ не підтримувати політичні ініціативи, які призведуть до кадрового колапсу в судовій системі. Оскільки вже зараз нестача суддів загрожує виконанню норм Конституції.


Про це ідеться у відкритому зверненні Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів до Президента України та Голови Верховної Ради щодо недопущення кадрового колапсу в судовій системі, передає «Закон і Бізнес».

Зокрема Асоціація просить не приймати поправки № 995, № 998 до проекту Закону України «Про Вищу раду правосуддя» № 5180, якими по суті закріплюється положення про автоматичне звільнення «суддів п’ятирічок» у зв’язку із закінченням строку, на який їх було призначено, які по суті нівелюють факт їх роботи на посаді судді протягом п’яти років.

Зауважується, що у своїй переважній більшості, це кілька сотень підготовлених професійних суддів, окремі з яких отримали рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про обрання суддею безстроково та підтвердили здатність здійснювати правосуддя, але не були призначені Верховною Радою України, а інші - очікують завершення строку повноважень та проведення оцінювання їх роботи з боку ВККС, які й надалі здатні здійснювати правосуддя та на становлення яких державою витрачено величезні ресурси.

Також Асоціація попереджує, що такий порядок звільнення суддів може призвести до масових звернень до Європейського суду з прав людини, практика якого дає підстави припускати, що звернення цих суддів можуть знайти підтримку в ЄСПЛ.

У зверненні зазначено про загрозливу ситуацію із кадровим забезпеченням у судовій системі. Зокрема говориться, що окремі суди взагалі не здійснюють правосуддя у зв’язку з відсутністю суддів, тобто на відповідних територіях де-факто не діє ст. 6 Європейської Конвенції з прав людини та ст. 55 Конституції України, які гарантують право на судовий захист. По одному судді можуть здійснювати правосуддя у 65 судах України , у 191 суді – по 2, що не дозволяє повноцінно здійснювати правосуддя та вказує на суттєвий кадровий голод у судовій системі.  А ті судді, які мають повноваження, змушені працювати з надмірними навантаженням, що у свою чергу впливає на строки розгляду справ та може вплинути на якість постановлених судових рішень.

У зв'язку з цим, Всеукраїнська асоціація адміністративних суддів просить не приймати вказані поправки, адже їх прийняття призведе до погіршення кадрового забезпечення у судовій системі. Для того щоб не допустити такого положення, Асоціація просить підтримати пропозиції Вищого адміністративного суду України щодо зміни пунктів 17 та 30 Розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Відповідно до запропонованих ВАСУ змін, пункт 17 Розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» пропонується замість другого речення доповнити реченнями наступного змісту: «Судді, повноваження яких припиняються у зв'язку із закінченням такого строку та які виявили намір продовжити суддівську кар’єру, подавши  до набрання чинності цим Законом заяву про обрання суддею безстроково або подавши після набрання чинності цим Законом заяву про проведення оцінювання для цілей призначення на посаду судді, залишаються у штаті суду та можуть бути призначені на посаду судді у порядку, встановленому цим Законом після підтвердження їх відповідності займаній посаді за критеріями компетентності, професійної етики або доброчесності за результатами кваліфікаційного оцінювання, що проводиться в порядку, встановленому цим Законом, крім випадків  підтвердження їх відповідності займаній посаді за результатами проходження кваліфікаційного оцінювання, проведеного до набрання чинності цим Законом».

У свою чергу, пункт 30 Розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» пропонується доповнити абзацом наступного змісту: «До вирішення вказаного питання, зазначені судді залишаються у штаті суду. У разі ухвалення Вищою радою правосуддя позитивного рішення про призначення судді на посаду відповідно до положень цього пункту, наявність рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про обрання такого судді безстроково, яка надана упродовж двох років до набрання чинності цим Законом, прирівнюється до проходження відповідно до положень цього Закону кваліфікаційного оцінювання та підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді».

Закон і Бізнес