Закон і Бізнес


Верховна довіра


№52 (1298) 24.12—30.12.2016
8831

Дозволити суддям Верховного і вищих судів не проходити кваліфікаційне оцінювання пропонують народні депутати. Мовляв їхній рівень кваліфікації досить високий і перевірки не потребує.


Такий підхід до кваліфоцінювання суддів запропоновано у законопроекті «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (щодо кваліфікаційного оцінювання суддів)» (№5536).

Як зазначають автори документу, законодавство передбачає проведення кваліфікаційного оцінювання як для суддів, які будуть призначені на посаду вперше, так і для суддів Верховного та касаційних судів, які мають багаторічний стаж, а часто є кандидатами та докторами юридичних наук.

«Тому досить складно передбачити ступінь об’єктивності та компетентності кваліфікаційного оцінювання усіх без виключення суддів, зокрема суддів ВС і касаційних судів з боку членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів», — наголошується у пояснювальній записці.

Тому пропонується внести змін до ч.3 ст.83 закону «Про судоустрій і статус суддів», виклавши її у наступній редакції: «кваліфікаційне оцінювання суддів за критерієм професійної компетентності, крім суддів Верховного Суду, вищих спеціалізованих та касаційних судів, проводиться з урахуванням принципів інстанційності та спеціалізації, що забезпечить реалізацію принципу незалежності суддів».