Закон і Бізнес


Кримським суддям прочитали лекцію про тлумачення законів


14.11.2012 15:02
3124

Перед суддями Апеляційного суду Автономної Республіки Крим із лекцією на тему «Тлумачення нормативно-правових актів у практиці правозастосування» виступив доктор юридичних наук, член Науково – консультативної Ради Верховного Суду України Володимир Ротань.


Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі суду, науковець, завідувач  кафедри цивільного і трудового права Таврійського національного університету ім. В. І. Вернадського Володимир Ротань виступив на особисте запрошення голови Апеляційного суду АРК Валерія Чорнобука.

Валерій Чорнобук особисто представив суддям судових палат у цивільних справах та суддям місцевих загальних судів автономії Володимира Ротаня. 

Лекція тривала більше 2 годин, протягом яких науковець  доповів про досягнутий рівень наукової розробки проблем тлумачення нормативно-правових актів та підкреслив ряд правил тлумачення та застосування правових  актів, які відповідають логіці системи чинного   законодавства України.

Лектор  зазначив, що суди теж повинні вносити свій вклад у перехід до науково обґрунтованого тлумачення актів законодавства і  мотивування судових рішень.

Під час зустрічі стало відомо, що наразі готується і в найближчий час буде видана книга «Новітнє вчення про тлумачення правових актів». У даній книзі викладається 113 правил роботи із юридичними актами і розкривається зміст правил на конкретних прикладах із законодавства та  практик його застосування судами.

Відповідаючи на питання секретаря судової палати у цивільних справах Апеляційного суду АРК Романа Новікова щодо можливості тлумачення суддями нормативних актів (адже, на думку багатьох експертів, це прерогатива лише Конституційного суду) Володимир Ротань, відповів, що судді наділені повноваженнями індивідуального тлумачення актів законодавства (стосовно правовідносин, що виникли між конкретними особами).

 Із заключним словом виступив, також, заступник голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Сіротюк, який, зокрема  від імені усіх присутніх, подякував  гостю за цікаву, корисну та пізнавальну лекцію. За словами  заступника голови, захід відбувся з метою досягнення єдності судової практики у застосуванні законодавства України.

Варто зазначити, що Володимир Ротань не єдиний науковець, який виступав перед суддями автономії. Нагадаємо,  за ініціативи голови суду Валерія Чорнобука, у травні цього року був проведений семінар  для суддів першої та апеляційної інстанції автономії з вивчення концептуальних положень Кримінального процесуального кодексу, за участю  співавтора Кодексу, Радника Президента України Андрія Портнова.