Закон і Бізнес


Нацбанк вирішив не змінювати облікову ставку


09.12.2016 13:49
4485

Правління Національного банку України прийняло рішення залишити облікову ставку незмінною на рівні 14% річних. Регулятор пов’язує це з необхідністю нівелювати інфляційні ризики для досягнення цілей з інфляції у 2017-2018 роках.


Відповідне рішення правління НБУ від 08 грудня 2016 року №475-рш «Про розмір облікової ставки» опублікувала прес-служба, передає видання «Закон і Бізнес».

Таким чином Національний банк має намір нівелювати ефекти від різкого підвищення мінімальної заробітної плати в 2017 році. За оцінками регулятора, це матиме помірний вплив на майбутню споживчу інфляцію. З огляду на те, що підвищення доходів частини українців буде стимулювати їх споживання, це може додати до показника інфляції наступного року близько 1 п.п.

Відповідно, щоб стримати інфляційні наслідки такого кроку, Національний банк прийняв рішення проводити більш стриману монетарну політику, взявши до уваги посилення політичної напруги та імовірність затримки фінансування МВФ.

Нагадаємо, облікова ставка — один з монетарних інструментів, за допомогою якого НБУ встановлює для банків та інших суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених і розміщених грошових коштів. Зокрема, щодо неї здійснюються операції з підтримання ліквідності банків на тендери з рефінансування. Облікова ставка є орієнтиром вартості позикових коштів: змінюючи її розмір, НБУ надає сигнал учасникам ринку про спрямованість грошово-кредитної політики і рішучості намірів належним чином виконувати свою основну функцію-забезпечення стабільності гривні.

Закон і Бізнес