Закон і Бізнес


Депутатам запропонували скасувати закон про амністію учасників Майдану


08.12.2016 10:17
8190

Розслідуванню вбивств співробітників правоохоронних органів під час Майдану заважає закон про недопущення переслідування учасників, прийнятий 21 лютого 2014 року.


У зв'язку з цим екс-перший заступник глави Адміністрації Президента Андрій Портнов запропонував скасувати цей закон через КС. Необхідний для цього проект конституційного подання А. Портнов підготував, опублікував і запропонував до підписання народним депутатам України.

Нагадаємо, 21 лютого 2014 року був прийнятий і підписаний в. о. Президента України, Головою ВР Олександром Турчиновим Закон № 743-VII «Про недопущення переслідування і покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань та визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України».

Законом були звільнені від кримінальної відповідальності за посягання на життя правоохоронців (ст. 348 КК) особи, які були учасниками масових акцій протесту, починаючи з 21 листопада 2013 року до дня набрання законом чинності.

«У мене немає ілюзій, що Конституційний Суд України ухвалить таке рішення, але час йде, ситуація і настрої змінюються, а причетні до вбивств злочинці повинні жити і чекати, сумніватися і переживати, готуватися до гіршого і втратити запанувавший за три роки спокій», - прокоментував А.Портнов свою пропозицію, зауваживши при цьому, що КС – це єдиний реальний правовий шлях для скасування закону.

В якості підстави для конституційного подання вказана неконституційність Закону, яка полягає в порушенні процедури набрання ним чинності (яка встановлена Конституцією). Для запуску процедури подання має бути підписано 45-ма народними депутатами України.

З повним текстом проекту конституційного подання можна ознайомитися тут.

Закон і Бізнес