Закон і Бізнес


Помститися начальнику хочуть 75% звільнених працівників


02.12.2016 14:52
4697

Більше 75% раніше звільнених працівників мріють помститися тим чи іншим чином колишньому керівництву, а іноді і колегам. З них перейти до активних дій готові 2%, а здійснити свій задум вдалося лише 1%.


Таку статистику оприлюднив страховий портал «Форіншурер», передає видання «Закон і Бізнес».

В анонімному опитуванні взяли участь співробітники 100 компаній з оборотом від $1,5 млн на рік.

Третина (33%) опитаних не вважають помстою або крадіжкою такі вчинки як використання на новому місці напрацьованих у попереднього роботодавця баз і закритих професійних онлайн-ресурсів, вхід на які вони здійснюють за старими паролями. Практично 20% респондентів зізналися, що навмисно видаляли з комп'ютера корисні файли, а 4% і зовсім відформатували жорсткий диск, нічого не залишивши у спадок новому співробітнику.

Серед тих, хто здійснив план помсти, превалюють ті, хто прагнув насолити особистій репутації керівників, розмістивши їх фотографії та контактні дані на сайтах знайомств (25% месників) або анонімно розповівши їх близьким людям неприємні подробиці з життя босів (7% месників).

Для того щоб убезпечити себе, деякі компанії стали вводити тестування на детекторі брехні при прийомі на роботу або для перевірки вже працюючого персоналу. Багато роботодавці вводять поняття «комерційна таємниця», і за її поширення людина може нести реальну відповідальність. Також встановлюються програмні компоненти, які перехоплюють інформацію, що відправляється як всередині мережі компанії, так і за її межі.

Скорочення штату є одним з найважливіших методів зниження компаніями своїх витрат. Хвилі звільнень пройшли в 2014-1015 роках, при цьому співробітники часто не отримували прописаної в трудовому кодексі винагороди, не кажучи вже про додаткові виплати і переваги – так звані «золоті парашути», кажуть страховики.

Звичайно, ці люди були ображені на роботодавця, а також їм були потрібні переваги, щоб при відсутності вакансій стати першими кандидатами серед інших претендентів. У цьому випадку вкрадені бази клієнтів або інша цінна інформація могла допомогти при влаштуванні на роботу або розвитку свого бізнесу.

Закон і Бізнес