Закон і Бізнес


Перші подалися

Крісла в Касаційному адмінсуді приваблюють найменше, а от найбільше до ВС хочуть потрапити «апеляційники»


№48 (1294) 26.11—02.12.2016
МАРИНА ЗАКАБЛУК
8718

За 4 дні документи для участі в конкурсі на 120 посад у Верховному Суді подали тільки 2% кандидатів, які пройшли попередню реєстрацію. Поки що найбільше кандидатів до Касаційного цивільного суду. Серед претендентів — володарів мантій найактивнішими виявилися представники апеляційних судів різних юрисдикцій.


Хто й куди?

Вища кваліфікаційна комісія суддів виділила 17 робочих днів для того, аби кандидати до ВС подали необхідні документи. 9 грудня «вікно» прийому зачиниться, і лише після цього вдасться дізнатися реальну кількість осіб, які готові боротися за «верховні» мантії.

Так, станом на 24 листопада про намір узяти участь у конкурсі повідомили 1270 претендентів, з яких: 47% — судді, 23% — адвокати, 15% — науковці, 15% — особи із сукупним стажем роботи.

Разом з тим протягом 17—22 листопада документи подали тільки 22 кандидати. На думку експертів, не виключено, що не всі, хто заявив про бажання одягти червону мантію, документально підтвердять свій намір. Звичайно, сьогодні ще рано говорити про те, крісла в якому з чотирьох касаційних судів матимуть найбільшу популярність серед претендентів. Але вже на старті можна простежити певні тенденції.

За 4 дні прийому документів вимальовується така картина: 8 осіб (5 суддів, 2 адвокати та один науковець) бачать себе на посадах у Касаційному цивільному суді, 7 (4 судді, 2 адвокати та один науковець) — у господарському, 6 (4 судді, один адвокат та один претендент, який нині працює в прокуратурі) — у кримінальному та один (володар мантії) — в адміністративному.

Неквапливі з вищих спецсудів

Як і очікувалося, серед кандидатів до ВС найбільше служителів Феміди. Втім, представники вищих спеціалізованих судів, які з початком діяльності нового ВС утратять роботу, якщо не виграють у конкурсі, не надто поспішають з поданням документів. Лишень 3 володарі мантій принесли до ВККС необхідні матеріали: Єлизавета Євграфова та Андрій Леванчук з Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ та Борис Поляков з Вищого господарського суду.

Разом з тим шансом зійти на судову вершину вирішили скористатися представники апеляційних судів. Нині таких кандидатів 9: 5 — з апеляційних судів загальної юрисдикції, 3 — з господарської та один — з адміністративної. До речі, випробувати долю хоче й законник з місцевої установи — Малиновського районного суду м.Одеси.

Напевно, найближчим часом ситуація кардинально зміниться. «ЗіБ» відстежуватиме нові тенденції, з’ясує, в якій з касаційних установ відбудеться найзапекліша боротьба за вакансії, та дізнається, судді з яких інстанцій та юрисдикцій візьмуть участь у конкурсі.

Нагадаємо: ВККС мала закінчити електронну реєстрацію кандидатів. Однак, напевно, список претендентів не ряснів очікуваними прізвищами. Тому прийом заявок подовжили ще на 10 календарних днів — до 25 листопада включно. За цей час ще майже 300 кандидатів вирішили ризикнути й узяти участь у «верховних» змаганнях.

До 16 грудня ВККС повинна перевірити відповідність охочих одягти «верховні» мантії вимогам до кандидатів та визначити, хто з них візьме участь у змаганнях. А вже 19 грудня «кваліфікаційники» розпочнуть один з етапів конкурсу: вирішуватимуть, кого з претендентів допускати до кваліфікаційного оцінювання за результатами проведеної спеціальної перевірки. Планується, що цей етап закінчиться вже в наступному році — 13 січня.

Саме тоді ми дізнаємося, хто відповідатиме на 120 тестових запитань (18 січня) та виконуватиме практичне завдання (23 січня). Увесь лютий буде присвячений другому етапу кваліфікаційного оцінювання: «кваліфікаційники» дослідять досьє претендентів, проведуть з ними співбесіди. Чекає на потенційних суддів ВС і розмова з психологом, тестування морально-психологічних якостей та загальних здібностей.

Тож далі обов’язково буде.