Закон і Бізнес


Як скоро почнуть карати за помилки в декларації?


№48 (1294) 26.11—02.12.2016
17472

З 1 січня 2017 року коло суб’єктів електронного декларування розшириться. За інформацією Національного агентства з питань запобігання корупції, до нього потраплять очільники навчальних закладів. Чи загрожує суб’єктам електронного декларування реальна кримінальна відповідальність через помилку, допущену при заповненні декларації? Про це «ЗіБ» запитав у експертів.


 «Коли система працюватиме бездоганно, лише тоді цей тренд себе проявить»

Дмитро Кухнюк, адвокат, кандидат юридичних наук, м.Київ:

— Я думаю, що такий тренд може виникнути, але зараз дуже важко сказати, наскільки це вірогідно. Це залежить передусім від того, як перевірятимуться декларації і чи є можливість впоратися з обсягом. А також від того, як будуть оцінюватися недоліки самої системи декларування, які мають місце. Для певних висновків потрібен час.

Варто спочатку говорити про вдосконалення системи, і коли вона буде працювати бездоганно, лише тоді цей тренд, я думаю, себе проявить. Адміністративна відповідальність у цій площині, як показує досвід, не працює взагалі, тому, гадаю, законодавець свідомо передбачив кримінальну відповідальність за такі дії. Чи буде така відповідальність ефективною, покаже правозастосування.

На жаль, у нас є багато цікавих складів злочинів, які на практиці не працюють, зокрема доволі екзотична ст.397 КК «Втручання в діяльність захисника чи представника особи». Справи з приводу порушень професійних гарантій та таємниці, як ми знаємо, поодинокі.

«Не виключаю досить вільного трактування цієї статті»

Сергій Гребенюк, керівник практики кримінального права ЮБ «ЄПАП Україна»:

— Законодавець в Україні пішов на дуже жорсткі заходи. Далеко не в усіх країнах передбачена кримінальна відповідальність за внесення недостовірних відомостей до декларації. Ідея полягає в тому, щоб посадовці все ж таки показували все, що в них є, і, в принципі, стаття розрахована якраз на ситуацію, коли посадова особа умисно не зазначає про якесь майно чи кошти.

Проте не виключаю досить вільного трактування цієї статті, і мій досвід юриста показує, що дуже багато декларантів, які мають щирі наміри, стикнулись з труднощами, пов’язаними з тим, що подати відомості досить важко. Можливо, більш гуманно та правильно було б зробити перехідний період: 1—2 роки дати цій системі попрацювати, а державним службовцям — подати декларації. Спочатку варто передбачити адміністративну відповідальність за окремі порушення, звільнення з посади, що теж є дуже серйозною санкцією, а вже потім ставити питання про відповідальність кримінальну. Мене як адвоката турбує, щоб не було зловживань: коли в нас не буде тих, хто подав декларацію повністю і правильно, оскільки людям, які колись працювали в бізнесі й мають багато майна, виявилося дуже складно задекларувати всі 100 офшорних компаній.