Закон і Бізнес


Почім рупія для народу?

Щоб вивести на світ чорний ринок, влада обмежила валютний обмін і зняття готівки


№48 (1294) 26.11—02.12.2016
4454

Уряд держави слідом за рішенням про виведення з обігу великих банкнот посилив правила обміну валюти. Тепер одна людина за один раз може обміняти тільки 2000 рупій (близько 780 гривень).


У середині листопада прем’єр несподівано для багатьох повідомив про рішення вивести з обігу банкноти номіналом 500 і 1000 рупій — як захід щодо боротьби з корупцією. Відповідні купюри становлять 85% готівки в країні.

За словами експертів, ринок так званих чорних грошей в Індії великий. Мова йде про кошти, здобуті незаконним шляхом або приховані від податкових органів. Змушуючи людей здавати найбільш ходові купюри, влада розраховує вивести ділків ринку на чисту воду.

Проте цей крок завдав удару по жителях Індії з невисоким рівнем доходу, а також по роздрібних торговцях, які звикли працювати з готівкою. Рішення уряду викликало паніку — люди в поспіху стали знімати гроші в банкоматах.

Як наслідок, минулого тижня правляча верхівка вдалася до обмеження на зняття готівки з рахунків. Індусам дозволили знімати за день не більш як 10 тис. рупій, і не більше ніж 24 тис. рупій (9,4 тис. грн.) на тиждень.

Винятки зробили для фермерів і молодят. Так, сім’ям, які готуються до весілля, дозволено знімати за раз до 250 тис. рупій. (майже 97,5 тис. грн.).