Закон і Бізнес


Якщо треба — арештуй


№48 (1294) 26.11—02.12.2016
9474

Речі, які після обшуку правоохоронці візьмуть з собою вважатимуться тимчасово вилученими. А у разі потреби на них можна буде накласти арешт. Такі зміни пропонують ухвалити народні обранці.


Змінити нинішню практику нардепи сподіваються завдяки законопроекту «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо захисту прав власників тимчасово вилученого майна» (№5426). Відповідно до нього всі вилучені під час обшуку речі, незалежно від їх зазначення в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, наділятимуться «статусом тимчасово вилученого майна» із наданням стороні обвинувачення можливості звертатися з клопотанням про накладення арешту на нього, якщо воно може бути використане як доказ. Невжиття ж такого заходу забезпечення матиме наслідком повернення вилученого майна власнику.

Як зазначають парламентарі, слідчі та прокурори продовжують практику безпідставного утримання вилученого в ході обшуку майна, не звертаючись з клопотаннями про його арешт. Обґрунтовується це, як правило, наявністю в ухвалі слідчого судді про обшук дозволу на вилучення конкретного майна.

При цьому власники такого майна часто не є учасником провадження і не вирішення питання про арешт майна (у зв’язку з не поданням відповідного клопотання) призводить до позбавлення його можливості захисту ними своїх прав на таке майно.

«Із аналізу судових рішень розміщених в Єдиному державному реєстрі вбачається, що протягом року слідчими суддями задоволено лише близько 40 скарг на бездіяльність прокурора, слідчого щодо неповернення тимчасово вилученого майна, а загальна кількість судових рішень по таких скаргах за період з кінця 2015 року становить близько 3 тисяч», — йдеться у пояснювальній записці до проекту.