Закон і Бізнес


Встановлено факт тиску на суддів з боку члена ВРЮ


12.11.2012 15:57
3002

У Вищий раді юстиції завершено перевірку інформації щодо вчинення членом ВРЮ, Головою Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури Володимиром Висоцьким тиску на суддів. Під час перевірки було виявлено факти, які є підставою для припинення його повноважень.


Відповідного висновку дійшов член ВРЮ Олександр Удовиченко, який на виконання протокольної ухвали Вищої ради юстиції від 16 жовтня 2012 року вивчав відповідні обставини, викладені у зверненнях  до ВРЮ делегатів установчого з’їзду та адвокатів, самого пана Висоцького, а також дослідив процесуальні документи по ряду адміністративних справ, пов’язаних із цими зверненнями.

Нагадаємо, 3 жовтня на адресу ВРЮ надійшло звернення від представника ВККА Львовської Е.М. щодо наявності підстав для звільнення одного із суддів Окружного адміністративного суду з посади за нібито порушення ним присяги під час розгляду адміністративних справ за позовами про визнання протиправними та скасування трьох рішень Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури. Зазначене звернення було подано на підставі довіреності, виданої головою ВККА Володимиром Висоцьким.

За наявною інформацією, ці справи були пов’язані із рішеннями ВККА щодо установчих зборів ряду регіональних кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури, через що виникла загроза зриву установчих зборів адвокатів України та обрання нових органів самоврядування.

Варто зауважити, що на момент звернення представника ВККА одне з рішень ВККА було визнане судом протиправним і недійсним, решта – ще знаходилися на розгляді у суді.

Зважаючи на це, О.Удовиченко звернув увагу на те, що подібні звернення, оскільки пан Висоцький був зацікавлений у результатах розгляду адміністративних спорів, сприймалися суддею як засіб тиску на нього з боку особи, яка є членом Вищої ради юстиції.

Він також зауважив, що член ВРЮ, маючи відповідний статус у суспільстві, повинен усвідомлювати ступінь сприйняття суддями, представниками адвокатури та державними службовцями його заяв та дій. У зв’язку з реалізацією функцій, покладених на ВРЮ, до члена ВРЮ, як до публічної особи, висуваються підвищені суспільно-моральні вимоги. Неприпустимим є вчинення ним будь-яких дій, що можуть бути сприйняті як тиск на суд. Частина ж друга ст. 126 Конституції забороняє вплив на суддів у будь-який спосіб.

У справі щодо припинення повноважень члена Вищої ради юстиції Конституційний Суд виніс рішення № 7-рп/2008, згідно з яким при порушенні присяги членом ВРЮ, який призначений відповідним органом, ВРЮ може надати цьому органу оцінку такого факту.

Нагадаємо, пан Висоцький обіймає посаду Голови ВККА при Кабміні з 23 листопада 2007 року. 2 листопада 2009 року V з’їзд адвокатів України призначив його на посаду члена ВРЮ.

Закон і Бізнес