Закон і Бізнес


Монополію адвокатури відкладено...

...до закінчення судової реформи.


№47 (1293) 19.11—25.11.2016
134960

Редакція норм Конституції та Закону про судоустрій і статус суддів щодо монополії адвокатури не відповідає задачам, які ставились ініціаторами реформи, та не буде сприяти досягненню першочергової мети.


Про це зазначив народний депутат, член конституційної комісії та Ради з питань судової реформи Руслан Сидорович під час ІІ Форуму з конкурсного права Асоціації правників України, передає кореспондент видання «Закон і Бізнес».

На запитання учасника Форуму щодо розповсюдження монополії на справи про банкрутство, які є відмінними від позовного провадження, народний обранець заявив, що потрібно буде в рамках проектів змін, які нині додатково готуються Радою, «цю квазімонополію обмежувати до неможливості, тому що до цього не готові ані суди, ані, тим більше, адвокатська спільнота». В справах про банкрутство менше змагальності, та є особа наділена державою функціями щодо забезпечення процесу – арбітражний керуючий.

Р. Сидорович також зазначив, що він також був одним з ініціаторів адвокатської монополії. Однак, за його словами, «в процесі реалізації ідея була повністю спотворена». «Тому ті, хто переживає, що тільки адвокати, і ніхто інший, не зможе представляти інтереси в судах, нажаль, можу заспокоїти. Порівняно з існуючим станом речей майже нічого не зміниться», — пообіцяв він.

На запитання кореспондента «ЗіБ», наскільки буде обмежена монополія, нардеп уточнив, що наразі дискутується можливість обмежити монополію немайновими справами, із сумою позовних вимог понад 2 млн грн. «Тобто, фактично, адвокатура стане обов’язковою для серйозних бізнес-спорів. В інших випадках участь адвокатів не буде обов’язковою», — додав Сидорович.

Також народний депутат сподівається, що можна буде розширити монополію адвокатури, коли підвищиться її якість, а також суттєво зросте довіра громадян до суду.