Закон і Бізнес


Від зарплати до зарплати


Французькі феміністки порахували і обурились: аби заробити за рік однакову суму, жінкам доводиться працювати на 38 з гаком днів більше, ніж колегам-чоловікам.

№47 (1293) 19.11—25.11.2016
3960

Деякі жительки Франції 7 листопада пішли з роботи на 1,5 год. раніше. Тим самим вони висловили протест проти суттєвого розриву в зарплатах між чоловіками і жінками.


Організатором акції протесту виступила феміністська група Les Glorieuses («Горді жінки»). В Інтернеті активістки руху закликали жінок піти 7 листопада з роботи о 16:34. За даними організаторів, саме цього дня і саме до цього часу колеги-чоловіки вже зароблять з початку року стільки, скільки жінки на тих самих посадах отримають за весь рік.

Підрахунки ці грунтуються на офіційних цифрах статистики ще від 2010 року, згідно з якими чоловіки у Франції в середньому заробляють на 15% більше, ніж жінки, котрі займають аналогічні посади.

Феміністки обчислили: щоб заробити за рік однакові суми, жінкам потрібно працювати на 38 з гаком днів більше, ніж їхнім колегам-чоловікам.

Як заявила Бі-Бі-Сі засновниця руху Les Glorieuses Ребекка Амселлем, вона завжди знала, що різниця в оплаті чоловічої та жіночої праці істотна, але не думала, що настільки. «Я вважаю, що різниця не перевищить 10 робочих днів, але аж ніяк не півтора місяця», — пояснила вона.

За словами Р.Амселлем, вона вирішила зайнятися підрахунками після того, як дізналася, що навіть в Ісландії, яка вважається світовим лідером у забезпеченні гендерної рівності, різниця в зарплатах становить 14%.

Останні 11 років жительки Ісландії проводили щорічну акцію протесту за принципом, який тепер (дещо в іншій формі) перейняли і французькі феміністки.