Закон і Бізнес


Урізана реформа


№47 (1293) 19.11—25.11.2016
4636

В парламенті зареєстровано урізаний проект антикорупційної податкової реформи від Міністерства фінансів. Крім того, висловлюються сумніви, що закон буде прийнято до кінця поточного року.


Після реєстрації в парламенті законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні)» (№5368), з’ясувалось, що із розробленої Мінфіном редакції вилучено деякі положеня.

Зокрема, деякі народні обранці звернули увагу, що «доопрацьований» текст узаконює проведення податкової перевірки за відсутності підстав для цього. Так, попередньо пропонувалось дозволити бізнесу не допускати податківців до перевірки, якщо на те нема підстав. Однак ця норма була виключена.

Також вилучена норма про запровадження єдиного рахунку для сплати податків.

Крім того, йдеться про перепони для розпорядження Мінфіном інформаційними базами. Так, попередньо передбачалось передати відомству право власності на них. Натомість тепер воно буде лише їх адмініструвати, а володіти, вочевидь, як і раніше буде Державна фіскальна служба.

Нардепи також стверджують про низку інших попередньо схвалених ініціатив, але не врахованих у зареєстованому проекті, зокрема, через позицію ДФС. Втім, у них з’явилося побоювання, що Верховна Рада може не встигнути проголосувати закон в цілому до кінця 2016 року.