Закон і Бізнес


Урегульовано діяльність наглядових рад на держпідприємствах


10.11.2016 16:07
2866

Уряд схвалив пакет законодавчих актів, розроблених Мінекономрозвитку, які визначають порядки створення та функціонування незалежних наглядових рад в державних компаніях.


Про це повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів України, передає видання «Закон і Бізнес».

Формування незалежних наглядових рад в найбільших державних компаніях є обов’язковим, згідно з Законом України №1405 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об'єктами державної та комунальної власності», який був ухвалений  Верховною Радою 2 червня 2016 року. Закон №1405 є одним з основних  елементів реформи управління державною власністю.

Незалежні наглядові ради мають бути створені в державних унітарних підприємствах та господарських товариствах,  в статутних капіталах яких 50%+ акцій (часток) належать державі, а також активи яких за останній рік перевищували 2 млрд грн, а чистий дохід - 1,5 млрд грн. Всього під ці критерії підпадає 41 держкомпанія, включаючи НАК «Нафтогаз України». В інших унітарних компаніях та господарських товариствах необхідність існування незалежної наглядової ради залишається на розсуд органів управління.

На підприємствах, де вже була сформована незалежна наглядова рада з більшістю незалежних членів (як передбачається Законом №1405) – переобирати наглядову раду не потрібно.

Закон і Бізнес