Закон і Бізнес


Квартира не готель

Американців обмежили в праві здавати туристам в оренду своє житло


№46 (1292) 12.11—18.11.2016
3117

Жителям штату Нью-Йорк заборонили розміщувати в мережі оголошення про короткострокове (менш як 30 днів) здавання житла туристам. За порушення цих правил передбачений штраф у розмірі до $7500.


Відповідний документ законодавчі збори ухвалили ще влітку. Нові правила позначилися на інтернет-сервісах, що спеціалізуються на короткостроковій оренді житла.

Зокрема, представники сервісу Airbnb вважають, що акт порушує закон про дотримання пристойності в ЗМІ, а також права компанії, гарантовані 1-ю (свобода слова) і 14-ю (заборона ухвалення дискримінаційних законів) поправками до конституції США.

Після того як у жовтні цього року губернатор Нью-Йорка Ендрю Куомо підписав закон, Airbnb звернувся до суду з позовом проти влади штату. Як повідомляє The Wall Street Journal, тепер сторони ведуть переговори. При цьому основна увага приділяється питанням штрафів, які сервісу доведеться сплачувати при порушенні нових правил. Видання пише, що, можливо, угода, яку сторони укладуть за результатами переговорів, зможе захистити інтернет-сервіс від санкцій.

Раніше Airbnb також подав до суду на владу Сан-Франциско, яка ввела нові правила оренди житла, що загрожували компанії великими штрафами. Згідно з прийнятим статутом електронні сервіси, через які жителі міста розміщують оголошення про здавання квартири або кімнати в оренду, повинні впевнитися в тому, що господарі нерухомості зареєстровані в Сан-Франциско. Сайти-порушники виплачуватимуть щоденний штраф у розмірі $1000 за кожного незареєстрованого користувача.

Закони, що обмежують короткострокову оренду житла, діють уже в кількох містах, зокрема в Берліні. Найближчим часом аналогічні правила планують увести в Барселоні та Парижі.