Закон і Бізнес


Контролерів поставили в рамки


№46 (1292) 12.11—18.11.2016
8542

Підприємців будуть перевіряти згідно із річним планом й не довше 10 днів. А всі планові перевірки не можуть тривати більше 30 днів на рік. На 11 день можна не пускати контролерів на підприємство і вимагати припинення перевірки.


Парламент прийняв у цілому закон «Про внесення змін до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» щодо лібералізації системи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (№2418а).

Документом, зокрема, передбачено планування заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) виключно на річний період (а не квартальний) та встановлено заборону на зміну плану. Скорочено строки проведення перевірок до 10 робочих днів, а щодо суб’єктів мікро-, малого підприємництва – 5-ти робочих днів. Сумарна тривалість усіх планових перевірок, здійснюваних протягом календарного року щодо суб'єкта господарювання, не може перевищувати 30 робочих днів, а щодо суб'єкта малого бізнесу - 15 робочих днів.

Також розширено підстави для відмови в допуску посадовців органу держнагляду до перевірок та надано право вимагати їх припинення при перевищенні максимальних строків проведення. Підприємства та їх посадових осіб звільнено від відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо діяльності суб’єкта господарювання.

Крім того, прийнято закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері державного нагляду (контролю)» (№2531а). Ним передбачається встановлення єдиного порядку стягнення адміністративно – господарських санкцій, які застосовуються органами державного нагляду (контролю) за фактами встановлених порушень.

Нагадаємо, одночасно було прийнято закон «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (№3153), яким передбачено встановити до 31 грудня 2017 року мораторій на проведення органами державного нагляду (контролю) планових перевірок.