Закон і Бізнес


Для продавців алкоголю і тютюну можуть скоротити звітність


08.11.2016 13:55
3812

Для суб’єктів, які отримали ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами пропонується скасувати обов’язок подавати щомісячний звіт про обсяги обігу таких товарів.


Про це йдеться у законопроекті  № 4841 «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (щодо скорочення звітності для суб'єктів малого бізнесу)», який Комітет з питань податкової та митної політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу і в цілому, передає видання «Закон і Бізнес».

Під час обговорення законопроекту на засіданні Комітету необхідність його прийняття обґрунтовувалася тим, що суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами щомісяця подають декларацію акцизного податку з роздрібної торгівлі, якою відображають практично аналогічну звіту інформацію, тільки у вартісному відображенні. Це є практично дублювання інформації, що, в свою чергу, додає складності і роботі фіскальних органів, так як замість налагодження дійсно необхідних сервісів, вони опрацьовують зайву для податкового контролю інформацію.

Народні депутати вважають, що прийняття законопроекту дозволить покращити умови ведення бізнесу та зменшити адміністративне навантаження малий та середній бізнес в Україні.

Одночасно, з метою уникнення випадків застосування контролюючими органами значних штрафів за неподання чи невчасне подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пропонується не застосовувати штрафи до суб’єктів господарювання, які отримали ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами, з дати виникнення зобов’язання щодо подання такого звіту.

Закон і Бізнес