Закон і Бізнес


Фесенко тепер «на господарстві»

Пленум Верховного Суду потурбувався про екс-голову ВСС


Переведений у «господарську» палату ВС Л.Фесенко виглядав не дуже щасливим.

№45 (1084) 10.11—16.11.2012
АЛІНА АЛЕКСАНДРОВА
3138

Леонід Фесенко відтепер працюватиме в Судовій палаті в господарських справах Верховного Суду. Таке рішення прийняв останній Пленум ВС, який виявився рекордно коротким і явно не виправдав очікувань присутніх журналістів.


На Пленумі ВС Леоніда Фесенка чекало ще одне розчарування. Правда, не таке велике, як минулого разу, коли з’ясувалося, що посаду голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ він проміняв на посаду звичайного судді, хай і Верховного Суду. На цьому Пленумі Леоніда Івановича направили в Судову палату в господарських справах ВС, і це при тому, що спочатку при зарахуванні в штат Суду він писав заяву, в якій просив включити його до складу «кримінальної» палати. Адже, як відомо, Л.Фесенко працював тільки в загальних судах і ніколи не мав справи зі специфічним господарським правом.

Проте з’ясувалося, що Судова палата в кримінальних справах — найчисленніша, а навантаження на служителів Феміди, які в ній працюють, — найменше. Дійсно, якщо «криміналістів» у ВС 18 чоловік, то «господарників» — тільки 8. У зв’язку із цим Леоніду Івановичу запропонували «поміняти спеціалізацію».

Оголосивши про зміну в складі «господарської» палати і долю Л.Фесенка, Перший заступник Голови ВС Ярослав Романюк закрив засідання Пленуму, присутні журналісти були дещо розчаровані: чекали, що розглядатиметься й кадрове питання. Як відомо, у жовтні Голові ВС Петру Пилипчуку виповнилося 65 років, і він написав заяву про відставку у зв’язку з досягненням граничного віку. Вища рада юстиції задовольнила прохання керівника ВС. Здавалося б, справа за малим. Але ні парламент, ні Пленум ВС не поспішають приймати рішення про звільнення П.Пилипчука з посади судді та Голови ВС відповідно.

Очевидно, поки в суді немає згоди з приводу кандидатури нового керманича, зі звільненням старого вирішили почекати. Швидше за все, з деякою часткою визначеності можна сказати тільки, що Л.Фесенку, якого зовсім недавно ЗМІ готували в керівники Верховного Суду, навряд чи вдасться набрати необхідну кількість голосів на свою підтримку. Говорять, у ВС «чужих» не надто жалують, а Леонід Іванович там поки новачок — досвіду роботи в найвищій судовій інстанції в нього немає. Втім, у ВС достатньо гідних кандидатур і серед тих, хто вже давно служить «верхов­ній» Феміді.

До речі, Л.Фесенко «закрив» останню вакансію, яка існувала в суді: він став 48-м суддею найвищої судової інстанції. А отже, «призначити» у ВС когось стороннього вже не вийде. Й обирати Голову ВС суддям точно доведеться зі «своїх».