Закон і Бізнес


Збір проти банкрутства


№46 (1292) 12.11—18.11.2016
3547

Народні депутати підготували черговий законопроект, спрямований на скасування судового збору. Цього разу йдеться про надання цієї пільги для клієнтів збанкрутілих банків.


Як повідомляв «ЗіБ», у парламенті зареєстровано цілий ряд ініціатив, спрямованих на скасування судового збору для тих чи інших скаржників. Як правило йдеться про державні органи, які завдяки змінам мають економити бюджетні кошти. Однак черговий проект відрізняється від попередніх.

Група народних обранців підготувала законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про судовий збір» (щодо звільнення від сплати судового збору за позовами до банків, віднесених до категорії неплатоспроможних щодо вкладів фізичних осіб-вкладників, благодійних пожертв та надходжень  за проектами міжнародної технічної допомоги)». Фактично всі запропоновані зміни відображені вже в назві документу.

Народні обранці зазначають, що ставка збору у таких випадках може становити 1,5% від ціни позову, але не більше 150 розмірів мінімальної заробітної плати (тобто 217,5 тис. грн.). І, на думку парламентарів, не варто стягувати гроші з осіб, які вже постраждали від банкрутства банку.

Разом з тим, складається враження, що підтримка в сесійній залі всіх подібних ініціатив дуже швидко призведе до повного скасування судового збору. Але чи починати цей процес — вирішувати нардепам.