Закон і Бізнес


КПК — на фінішній прямій


Серед новацій, які судді мають найбільш ретельно проаналізувати, С.Міщенко відзначив застосування угод про примирення та діяльність слідчого судді.

№45 (1084) 10.11—16.11.2012
МАР’ЯНА ПАВЛОВСЬКА
3127

Правова спільнота України вийшла на фінішну пряму у вивченні нового Кримінального процесуального кодексу та підготовці до роботи за його положеннями. Адже до набрання КПК чинності залишилося менше двох тижнів.


На початку листопада за ініціативи Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ на базі Апеляційного суду Херсонської області відбувся круглий стіл на тему «Питання запровадження норм нового Кримінального процесуального кодексу України».

Голова цієй установи Олександр Коровайко, відкриваючи захід, наголосив на важливості набрання чинності КПК.

Виконувач обов’язків голови ВСС Станіслав Міщенко у своєму виступі підкреслив важливість заходу та зазначив, що допомога судам нижчого рівня — один із пріоритетів діяльності ВСС. За його словами, формами надання методичної допомоги є інформаційні листи ВСС, які містять, зокрема, роз’яснення щодо окремих спірних питань застосування норм матеріального і процесуального права, систематичні поїздки суддів установи в регіони з метою надання методичної допомоги, семінари, круглі столи, до участі в яких запрошуються представники судів різних рівнів. Також С.Міщенко акцентував увагу присутніх на ретельності вивчення положень кодексу та зауважив, що найактуальнішими темами для обговорення є два абсолютно нові інститути, а саме — застосування угод про примирення та діяльність слідчого судді в кримінальному провадженні.

У свою чергу голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук зазначив, що новий кодекс спрямований перш за все на гуманізацію та демократизацію. «Це кодекс нової філософії, нової концеп­-ції, — звернувся В.Чорнобук до колег. — Починаючи з 20 листопада, коли судді почнуть застосовувати положення КПК, нас чекатимуть нові питання і проблеми щодо застосування тієї чи іншої норми. Впевнений, що питання вивчення КПК ми не залишимо в найближчі кілька років».

Також під час роботи круглого столу відбулося тематичне обговорення новел КПК. Йшлося про критерії їх розуміння та тлумачення, окреслено коло складних, неоднозначних за тлумаченням положень, на які необхідно звернути увагу в процесі застосування кодексу.

На завершення роботи С.Міщенко та О.Коровайко побажали всім плідної праці та вкотре наголосили на важливості подібних заходів. Адже впровадження нового КПК покликане забезпечити та захистити права громадян.