Закон і Бізнес


Удар у відповідь


№45 (1291) 05.11—11.11.2016
3529

Запропоновано увести електронні декларації для членів громадських рад, а також активістів, що борються з корупцією за іноземні кошти. Останні побачили в цій ініціативі протидію антикорупційному руху.


Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення сфери фінансового контролю та врегулювання окремих питань застосування антикорупційних механізмів» (№5318), зокрема, передбачає поширити закон «Про запобігання корупції» на членів громадської ради доброчесності при ВККС, громадської ради при НАЗК, ради громадського контролю при НАБ.

Крім того, антикорупційне законодавство планують поширити на фізосіб, які отримують кошти від програм міжнародної допомоги, а також на керівників профільних громадських організацій, перелік яких визначить НАЗК, та голів партій. Згаданих осіб зобов’яжуть подавати щорічні електронні декларації.

Автори ініціативи зазначають, що ці особи суттєво впливають на діяльність ключових органів із запобігання та протидії корупції в державі. Натомість чинне законодавство не передбачає жодних засобів із запобігання конфлікту інтересів у їх діяльності. Деякі активісти, що здійснюють свою діяльність за підтримки міжнародних проектів, вже заявили, що ініціатива є відповіддю на впровадження електронного декларування. Й прийняття проекту поставить під загрозу реалізацію важливих для країни антикорупційних заходів.

Закон і Бізнес