Закон і Бізнес


Риба тільки для пінгвінів!

Через рік в Антарктиці з’явиться найбільший на планеті морський заповідник


Море Росса уподобали дві найбільші колонії імператорських пінгвінів, а також близько мільйона пар пінгвінів Аделі.

№45 (1291) 05.11—11.11.2016
4147

Природоохоронна зона площею 1,5 млн кв. км з’явиться в Антарктиці, охопивши море Росса та його околиці. Це частина планети, відкрита англійським полярником Джеймсом Россом ще в 1841 році, якої майже не торкалася рука людини.


Відповідне рішення прийняте наприкінці жовтня на 35-й щорічній нараді комісії з питань збереження морських живих ресурсів Антарктики (АНТКОМ) в австралійському місті Хобарт. Його схвалили делегати з 24 країн і представники Євросоюзу.

Територія нової природоохоронної зони сягатиме 1,55 млн км2. На більшій її частині — 1,1 млн км2 — буде повністю заборонений вилов риби. Розміри цієї зони приблизно дорівнюють сумарній площі Німеччини, Франції та Великої Британії.

Екологи називають таке рішення проривом: море Росса вважається однією з останніх незачеплених діяльністю людини екосистем світу. Саме тут проживає значна кількість арктичних тварин, птахів і риб.

Переговори про створення заповідника почалися в 2012 році. У підтримці довгий час відмовляли окремі країни, включаючи Нову Зеландію, які побоювалися негативних наслідків для свого рибальства. Врешті-решт був знайдений компроміс, що враховує і природоохоронні, і рибогосподарські аспекти, повідомляє ТАСС.

Договір про природоохоронну зону вступить у силу в грудні 2017-го й діятиме 35 років.