Закон і Бізнес


І знову в бій?


Попри рішення КС Іспанії, корида навряд чи повернеться на арени Каталонії:

№44 (1290) 29.10—04.11.2016
5907

Конституційний суд Іспанії анулював ухвалений парламентом Каталонії закон, який забороняє кориду на території автономії. Ця новина викликала жорсткі дискусії між противниками проведення кориди та їхніми опонентами.


Як повідомила іспанська El Mundo, це рішення було ухвалене вісьма голосами проти трьох. Суд постановив, що заборона виходить за рамки компетенції Барселони, яка має право регулювати «бої биків», але не повністю забороняти їх.

Зрозуміло, такий вердикт із захопленням сприйняли безпосередні учасники цього дійства — тореро. «Як мені видається, ми вільні у виконанні своєї професійної діяльності. Крім того, корида була оголошена частиною культурної спадщини країни. У нас є законні підстави для захисту нашої справи, нашого життя і кориди», — прокоментував Euronews таке рішення тореро Хуан Дієго.

У свою чергу міністр з питань території та стійкого розвитку Каталонії Жозеп Руль підкреслив, що каталонцям важливо жити там, де тварин не піддають стражданням: «Не так важливо, що сказав Конституційний суд. Більше тут кориди не буде», — заявив він. А в парламенті автономії рішення КС Іспанії назвали «необгрунтованим і диким».

Боротьба з коридою почалася ще в XVI ст., коли папа римський Пій V спеціальним едиктом заборонив її під страхом відлучення від церкви. Але король Іспанії Філіпп II, великий любитель бою биків, скасував розпорядження святого престолу.

Свого часу захисники тварин і активісти низки громадських організацій проводили безліч акцій з вимогою заборонити кориду. Врешті-решт, у 2010 році парламент Каталонії прийняв відповідний закон, який вступив у силу з 1.01.2012.

Каталонія не єдиний регіон, який відмовився від кривавого видовища. Ще в 1991 році аналогічне рішення ухвалив парламент Канарських островів (автономна провінція Іспанії), де таке дійство не було популярним. А в 1998-му Європейське співтовариство засудило кориду й заборонило надавати їй статус культурного заходу.