Закон і Бізнес


Тюрма за багатство


№45 (1084) 10.11—16.11.2012
4073

Верховний суд Дубліна засудив до 9 тижнів тюрми Шона Квінна — не так давно найбагатшу людину Ірландії — за ігнорування судової заборони.


Суддя Елізабет Данн визнала його винним у невиконанні рішень суду, якими сім’ї Квіннів заборонялося ховати свої активи за кордоном, повідомляє Бі-Бі-Сі. На її думку, Ш.Квінн продовжив «відводити в тінь» свою зарубіжну власність, тому й заслужив покарання.

Інтерес суду до активів сім’ї Квіннів викликаний тяганиною між ними й банком IBRC, який намагається стягнути із збанкрутілого мільярдера борг, — понад €2 млрд.

Бізнес-імперія Квіннів розвалилася внаслідок кризи, що почалася в 2008 році, після чого голова сімейства оголосив про банкрутство. При цьому він спробував зберегти свою зарубіжну власність, виводячи її з-під юрисдикції ірландських судів за допомогою різних юридичних схем.

Судова тяганина за залишки бізнес-імперії колишнього мільярдера викликає палкі дискусії громадськості. Частина місцевих жителів підтримують банк, який був націоналізований і фактично належить платникам податків. Інші відстоюють позицію Ш.Квін­на, який почав свій бізнес з нуля і за час кар’єри створив в ірландській глибинці тисячі робочих місць.

Прихильники колишнього мільярдера вважають, що бізнесмен втратив імперію не через свою вину, а через жадібність банкірів і кредиторів. На підтримку Ш.Квінна в його рідному графстві Каван проходять багатотисячні демонстрації з вимогою дати йому спокій і можливість відродити бізнес.

На вершині успіху — у 2008 році — Ш.Квінн був найбагатшим громадянином Ірландії: його статок оцінювався майже у €5 млрд.