Закон і Бізнес


Протест без масок


Уряд Канади бажає знати, хто ховається за маскою.

№45 (1084) 10.11—16.11.2012
2751

Канадські законодавці прийняли закон, що забороняє демонстрантам надягати маски під час акцій протестів, — за порушення цих правил загрожує 10-річний тюремне ув’язнення.


Як повідомляє Toronto Sun, нові правила дають судам право засудити демонстрантів, що з’явилися на мітингу із закритим обличчям, до 10 років тюрми. Правда, поки дія закону поширюється тільки на несанкціоновані акції протесту. За задумом авторів прийнятого документа, новації ніяк не обмежать права учасників мирних демонстрацій, а допоможуть владі розслідувати випадки стихійних мітингів і погромів, а також притягати до відповідальності призвідників.

Місцеві правозахисні організації вже назвали ініціативу парламентарів порушенням права людини на анонімність. Те, що людина не хоче показувати свого обличчя, ще не робить її злочинцем, заявили противники нових правил. Зараз спірний закон повинен ухвалити Сенат.

Загальнодержавна заборона стала наслідком прийнятого в травні канадською провінцією Квебек так званого білля №78, що забороняє носіння масок під час будь-яких масових акцій, а також жорстко обмежує проведення акцій і мітингів без попередньої згоди правоохоронних органів, не дозволяє проводити які-небудь масові зібрання поблизу навчальних закладів. Метою ухвалення білля №78 було зупинення безперервних безладів на вулицях, які почалися після того, як уряд оголосив про бажання збільшити плату за навчання в канадській провінції Квебек, — зараз там вона одна з найнижчих у Північній Америці.