Закон і Бізнес


Англійський гумор

Феміда зобов’язала Apple відновити репутацію опонента


№45 (1084) 10.11—16.11.2012
СВІТЛАНА ЧИСТЯКОВА
2853

Компанії Apple і Samsung ведуть патентну війну на території 10 країн. Судові розгляди мало чим відрізняються — когось визнають винним, засуджують до компенсації, тимчасово забороняють продаж пристроїв. Винятком стала справа у Великій Британії — суд став на сторону Samsung, зобов’язавши Apple не виплатити штраф, а відновити репутацію.


У Великій Британії спір між двома компаніями вівся через планшети: iPad проти трьох продуктів Samsung. Суть спору теж була цілком традиційна: копіюють чи не копіюють пристрою Galaxy Tab «зовнішність» iPad.

Головним аргументом Apple в спорі був промисловий зразок з реєстру ЄС №0000181607-0001 — інакше кажучи, картинка, на якій зображений сферичний планшет у вакуумі. Юристи Apple намагалися довести, що планшети Samsung схожі на картинку авторства художників Apple й тому слід заборонити продаж планшетів опонента.

У Високому суді Лондона питання стосовно iPad і Galaxy Tab обговорювали в червні 2012 року. Поговорили про картинку-зразок, про спірні пристрої і про протопланшети (схожі пристрої існували і до випуску iPad). Цікавим було інше: бесіда зосередилася не тільки на деталях конструкції, а й на враженні, яке планшети справляють на споживачів.

Лента.ру цитує суддю Коліна Бірса, який головував на засіданні: «Надзвичайна простота зразка Apple вражаюча. Він виглядає як предмет, який досвідчений користувач (європейське патентне право розрізняє informed user, тобто досвідченого користувача, і average user, тобто середнього користувача. — Прим. ред.) хоче взяти й тримати в руках. Це крутий зразок».

К.Бірс додав: «Від планшетів Galaxy Tab у досвідченого користувача залишається таке враження. Дивлячись на передню панель, можна сказати, що вони відносяться до того ж сімейства, що й зразок Apple, але незвичайні деталі на задній панелі дають зрозуміти, що продукти Samsung — дуже умовні, практично ілюзорні члени цього сімейства. Вони не такі круті».

І поважаний суддя розсудив: якщо планшети Samsung не справляють на користувачів такого запаморочливого враження, як iPad, значить, вони його й не копіюють.

К.Бірс уніс до свого вердикту ще одну маленьку, але приголомшливу за силою резонансу деталь. Суддя визнав, що Apple своїми претензіями про копіювання поставила під сумнів репутацію Samsung, тому повинна відновити репутацію опонента. Яким чином? А нехай розмістить на своєму сайті й в англійських газетах оголошення про те, що Samsung зовсім не така, за яку її могли прийняти.

Суддя педантично визначив технічні вимоги: оголошення слід набрати шрифтом Arial, 14; воно повинне містити посилання на постанову суду, навіть якщо розміщене в традиційній, надрукованій на папері газеті. Якщо мова йде про паперові видання, оголошення повинне розміщуватися не далі ніж на шостій сторінці.

Apple поспішила оскаржити рішення К.Бірса до апеляційного суду. Але той залишив розпорядження в силі, і 26 жовтня повідомлення з’явилося на британському сайті компанії Тіма Кука, а 2 листопада — в газетах.

Історія на цьому, проте, не закінчилася. У справу знову втрутився суд: там почитали текст на сайті й дійшли висновку, що Apple не вдалося «виправити враження про Samsung». «Яблучники» в оголошенні слухняно дали посилання на постанову суду, але не утрималися від цитування К.Бірса про «крутизну» і «надзвичайну простоту» iPad. Закінчувався текст такою фразою: «Тоді як суд в Сполученому Королівстві не визнав Samsung винною в порушенні, інші суди вважають, що при створенні планшета Galaxy Samsung навмисно скопіювала набагато популярніший iPad компанії Apple». Словом, погано вибачилися.

Компанію змусили переписати оголошення. 1 листопада суд вирішив, що протягом доби Apple повинна видалити старий текст і ще 24 години даються їй на те, щоб додати новий.

Південнокорейська газета The Korea Times, співчуваючи Samsung, люб’язно нагадала Apple, що в разі невиконання вердикту суду керівництву компанії, включаючи Т.Кука, загрожує тюрма. Утім, британські судді навряд чи зайдуть так далеко.