Закон і Бізнес


«Полювання» на іноземців


№41 (1287) 08.10—14.10.2016
15312

В Україні можуть скасувати реєстрацію іноземних інвестицій та врегулювати на законодавчому рівні видачу дозволів на використання праці іноземців.


Верховна Рада в першому читанні прийняла проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення бар'єрів для залучення іноземних інвестицій (щодо скасування реєстрації іноземних інвестицій та внесення змін в правила працевлаштування та тимчасового проживання іноземців)» (№4541).

Зокрема, документом пропонується виключити із законів вимоги щодо реєстрації іноземних інвестицій (з Господарського кодексу, законів «Про режим іноземного інвестування», «Про усунення дискримінації в оподаткуванні суб'єктів підприємницької  діяльності, створених з використанням майна та коштів вітчизняного походження»).

Крім того, передбачено внесення змін у регулюванні дозволів на використання праці іноземців та осіб без громадянства, й у регулювання посвідок на тимчасове проживання.

Автори проекту зазначають, що відповідні норми створюють бар’єри для залучення іноземних інвестицій в Україну. Оскільки реєстрація іноземних інвестицій є непрозорою бюрократичною перешкодою для реалізації прав інвесторів. Також, основні процедурні питання щодо порядку надання дозволів на застосування праці іноземців та посвідок на тимчасове проживання залишились врегульованими тільки на підзаконному рівні. Це зменшує стабільність та передбачуваність цих сфер.