Закон і Бізнес


Учив, учив і забув


№40 (1286) 01.10—07.10.2016
4868

Баристерів закликали краще вчити правила граматики й орфографії англійської мови. Таку рекомендацію для юристів, котрі недавно отримали відповідну кваліфікацію, видала комісія з питань стандартів баристерів Великої Британії (BSB).


У заяві відомства мовиться, що новоспечені баристери повинні «використовувати правильну англійську граматику, орфографію та пунктуацію у всіх повідомленнях», причому з першого дня в професії, повідомляє Law Society Gazette.

Крім того, регулятор пропонує їм розширювати словниковий запас. Члени комісії вважають, що мова юриста повинна бути «ефективною, точною та плавною, аби наводити складнішу й детальнішу аргументацію». Також експерти наполягають на тому, що письмовий виклад думок баристера повинен бути «чітким і ясним».

Аналогічні вимоги висуваються і до британських соліситорів. Управління з питань регулювання діяльності соліситорів (SRA) раніше заявило, що письмова мова юристів повинна відповідати «стандартам мов Англії та Уельсу».

«Ключові аспекти професії включають знання кодексу поведінки BSB з безперервним професійним розвитком і вивченням питань, що стосуються рівності й доступу до правосуддя», — заявив представник BSB.

Коментатори Law Society Gazette, що видається юридичним співтовариством Англії та Уельсу, вважають, що помилки в орфографії та граматиці є досить поширеною в країні проблемою. На думку одного з користувачів, така тенденція пов’язана з тим, що діти у Великій Британії починають вивчати граматику ще в початковій школі. Проте пізніше, коли вони переходять у середню школу, уваги цій дисципліні приділяється менше, через що багато помилок залишаються невиправленими.

Іншою причиною проблем із грамотністю, переконані спостерігачі, є комп’ютери і функція «перевірка орфографії». «Ми настільки залежимо від комп’ютера, який виправляє нас, що наші власні навички погіршуються», — відзначив один з коментаторів.

Утім, українські юристи в питаннях грамотності не далеко пішли від британських колег. Мабуть, НААУ не завадило б видати аналогічні рекомендації і для наших адвокатів.