Закон і Бізнес


Регулятор без контролю

Нацбанк здійснюватиме закупки без тендерів?


№45 (1084) 10.11—16.11.2012
2899

Нацбанк попросив нардепів звільнити його від застосування процедури державних закупівель, якщо гроші планується витратити на розробку монет і банкнот.


Такі пропозиції містяться в підготовленому регулятором проекті «Про внесення змін до статті 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель» (№11386). Передбачено, що процедури державних закупівель не застосовуватимуться, якщо предметом закупівлі є роботи, пов’язані з розробленням дизайну, виготовленням захищеного паперу, банкнот, монет і державних нагород, їх зберіганням, транспортуванням та обліком.

Так само за спрощеною схемою має проходити обрання виконавців робіт, пов’язаних з операціями НБУ із забезпечення управління золотовалютними резервами, їх розміщення, купівлі та продажу цінних паперів на вторинному ринку, здійснення валютних інтервенцій.

У Нацбанку пояснюють, що зміни спрямовані на недопущення поширення інформації про стратегічні об’єкти держави та захист державних таємниць. Зокрема, закон сприятиме гарантуванню безпеки об’єктів зі зберігання резервних фондів держави, виробничих приміщень, цехів та обладнання для виробництва захищеного паперу, банкнот і монет.