Закон і Бізнес


Два верховні плюс три вищі

У перехідний період у системі можуть одночасно діяти ВС і ВСУ, ВГС, ВАС та ВСС


№40 (1286) 01.10—07.10.2016
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
16362

Новий Верховний Суд розпочне роботу за умови призначення щонайменше 65 володарів мантій. У той же час старт діяльності установи аж ніяк не є підставою для ліквідації трьох вищих спеціалізованих судів та старого Верховного Суду. Адже відповідно до закону вони повинні працювати аж до набрання чинності новим процесуальним законодавством. Тож не виключено, що в перехідний період діятимуть 2 верховні та 3 вищі спеціалізовані суди.


Згідно з «Прикінцевими та перехідними положеннями» закону «Про судоустрій і статус суддів» від 2.06.2016 №1402-VIII новий ВС повинен запрацювати до 30 березня 2017 р. Поки установа не почне функціонувати, продовжуватимуть діяльність нинішні інституції: ВСУ, Вищий господарський, Вищий адміністративний суди та Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ.

«Уже наприкінці поточного року на конкурсній основі буде сформовано новий ВС», — заявив Президент, виступаючи на урочистому засіданні Верховної Ради з нагоди Дня Конституції. І навіть у проекті бюджету на наступний рік передбачені видатки на ВС, а не ВСУ (водночас для ВАС, ВГС та ВСС фінансування на 2017 р. залишили). Тобто можновладці сподіваються, що ще до початку нового року ВС запрацює.

Втім, сформування ВС у складі 65 служителів Феміди не означає, що він зможе відразу розглядати справи. Адже в п.6 «Прикінцевих та перехідних положень» закону визначено час, коли 3 вищі спецсуди та ВСУ припиняють свою діяльність і ліквідуються. Це відбудеться після виконання двох умов: початку роботи ВС у складі 65 осіб та набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ новою установою.

День початку роботи ВС визначить рішення його Пленуму, який буде скликано організаційним комітетом, утвореним за принципом рівного представництва від кожного касаційного суду. Якщо до того часу законодавці не оновлять процесуальних кодексів, ВС не матиме змоги розглядати справи. При цьому паралельно з ним існуватимуть і ВСУ, і вищі спецустанови. Саме останні вершитимуть правосуддя до набрання чинності новим процесуальним законодавством. А нова інституція, напевно, займатиметься організаційними моментами: касаційні суди проводитимуть збори для вирішення питань своєї внутрішньої діяльності та обрання претендентів до Великої палати ВС.

Проте може статися так, що й у ВСУ та вищих спецсудах не буде кому слухати справ: одні володарі мантій звільняться, інші стануть переможцями конкурсу до ВС і їх призначать на нові-старі посади. Тож не виключено, що під час переходу від старого судоустрою до нового одночасно існуватиме 5 високих судів, а от справи розглядати не зможе ніхто.