Закон і Бізнес


Суддя розповів, як зменшити необгрунтовані нарахування податків


23.09.2016 15:58
3235

Сьогодні більшість податкових донарахувань скасовується в судовому порядку. І для зменшення кількості безпідставних податкових повідомлень-рішень необхідно ввести персональну відповідальність перевіряючих.


Про це зазначив суддя Одеського апеляційного адміністративного суду Олександр Кравець під час V Податкового форуму Асоціації правників України, який проходить сьогодні в Києві, передає кореспондент видання «Закон і Бізнес».

На думку судді, адміністративне оскарження податкових повідомлень-рішень неефективне.

За словами О.Кравця, в адміністартивному порядку оскаржується небагато ППРів, при цьому частіше у задоволенні вимог скаржникам відмовляють. І вони йдуть до суду, який у більшості випадків задовольняє вимоги позивачів. За підрахунками судді, співвідношення задоволення вимог заявників під час адміністративного оскарження - 20% на 80%. Натомість статистика винесення рішень на користь позивачів має зворотну картину.

«Тому, єдине що може вирішити питання – це не вдосконалення процедури, а індивідуальна відповідальність перевіряючого, який порушив закон і нарахував відповідне податкове зобов’язання», - відзначив О.Кравець.

Свого колегу підтримав суддя Житомирського апеляційного адміністративного суду Євген Мацький. Він зазначив, що часто в суді представники ДФС просто не можуть довести правову позицію фіскального органу. Водночас, Є.Мацкий вважає, що необхідно прийняти Кодекс адміністративних процедур, де слід чітко прописати, як повинен діяти орган владних повноважень. «Якщо буде чітко прописано повноваження фіскальної служби, як суб’єкта владних повноважень (як він повинен діяти в певних ситуаціях), тоді буде більший порядок», - зазначив суддя. 

Закон і Бізнес