Закон і Бізнес


Інкримінація на колесах

ГПУ таки відшукала у шафі екс-міністра скелета


Злочин і покарання, №51 (986) 18.12—24.12.2010
2918

Схоже, в Генеральній прокуратурі вирішили до нового року підтягти всі «хвости», поставивши крапки у резонансних справах.


Не встигла громадськість оговтатися після скандалу, який розгорівся на минулому тижні, коли стало відомо про завершення досудового слідства у «справі Олексія Пукача», як з’явився черговий інформаційний привід посперечатися. Про те, чого більше в обвинуваченні екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка — політичної складової чи злочинної, — не говорять хіба що ліниві.

Дует обвинувачення

13 грудня стало відомо, що ГПУ закінчила досудове слідство в кримінальній справі, порушеній проти колишнього головного мі¬ліціонера та співробітника МВС Леоніда Приступлюка. Нагадаємо: останній був колишнім водієм Ю.Луценка, і за 2 роки він пройшов шлях від капітана до підполковника.
Екс-міністру остаточно пред’явлено обвинувачення у скоєнні злочинів, передбачених ч.5 ст.191 («заволодіння державним майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб») та ч.3 ст.365 КК («перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки»).
Л.Приступлюку ж пред’явлено обвинувачення у скоєнні злочинів, передбачених ч.3 ст.191 («заволо¬діння державним майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб») та ч.3 ст.358 КК («використання завідомо підробленого документа»).
Згідно з інформацією прес-служби ГПУ обом колишнім співробітникам МВС оголошено про закінчення досудового слідства та надано для ознайомлення матеріали кримінальної справи.

Командні ревізії

Генпрокурор Віктор Пшонка заперечує політичну складову у викликах на допити екс-прем’єра Юлії Тимошенко і представників її команди. Про це він сказав у інтерв’ю газеті «Сегодня». «І Ю.Тимошенко, і Олександр Турчинов нещодавно були посадовими особами, які займали високе становище в Кабінеті Міністрів. Їхню діяльність перевірили контрольно-ревізійне управління, Рахункова палата, які мають контролювати виконання бюджетного законодавства, — зауважив він. — Вони знайшли порушення. Щоб з’ясувати, що за цими порушеннями стоїть, була призначена судово-бухгалтерська експертиза. Їй належить з’ясувати, як ви¬трачалися бюджетні кошти, чи заподіяно збиток, які його масштаби».
За його словами, ці матеріали надходять в органи прокуратури. «Прокуратура має реагувати? Має. От і все. Але під усе це намагаються підводити політику», — обурився В.Пшонка. «Сьогодні переховується від слідства колишня очільниця Держказначейства. Якщо вона в бігах, то чому? Якщо невинна, чому переховується від слід¬ства?» — запитав Генпрокурор.
Відповідаючи на питання: чи посадять екс-міністра внутрішніх справ Ю.Луценка, В.Пшонка сказав: «Спра¬ва розслідується і наближається до завершення».
Він також відзначив, що в головному слідчому управлінні Генпрокуратури нині перебуває 49 кримінальних справ, порушених проти чиновників нової влади. «Ми не розрізняємо, до якої влади належить чиновник. Для Президента це теж не має значення. Він під¬креслював у своїх виступах — діяти тільки строго за законом», — сказав В.Пшонка.

«Пришитий» кримінал

У свою чергу колишній головний міліціонер стверджує, що Генпрокуратура «грубо шиє» йому кримінальну справу. Про це він заявив у інтерв’ю газеті «Коммерсант-Украина», коментуючи повідомлення ГПУ про завершення розслідування кримінальної справи відносно нього та ко¬лишньо¬го його водія. «Мені грубо шиють все ту ж справу: нібито я незаконно прийняв на роботу людину, яку можна приймати до 45 років, а йому було 47. Про те, що він отримав службове житло за рішенням комісії, до якої я не маю жодного стосун¬ку», — за¬явив Ю.Луценко.
Також екс-силовик спро¬стував інформацію про те, що він вже приступив до вивчення матеріалів справи. За його словами, з моменту, коли йому було пред’явлене обвинувачення, було допитано близько ста свідків, і тепер матеріали справи нараховують не 3, а 24 томи. Крім того, слідча група збільшилася з 3 слідчих з особливо важливих справ до 11. Ю.Луценко не збирається затягувати з вивченням матеріалів, але каже, що йому потрібно «спокійно і вдумливо все прочитати»: «Звісно, буду знайомитися з матеріалами справи й апелювати до суду з позиції своєї невинуватості».
«Я так розумію, що це найрезонансніша справа в Україні на сьогодні, бо такої кількості слідчих з особливо важливих справ не за¬діяно навіть у «справі Зварича» (колишнього голову Львівського апеляційного адмінсуду Ігоря Зварича обвинувачують в отриманні хабара в особливо великих розмірах. — Прим.ред.), — іронічно за¬уважив екс-урядовець і додав: — Справа про злочинну змову міністра внутрішніх справ із його водієм з метою викрадення 40 тис. грн. ви¬йшла на перший план боротьби з організованою злочинністю в країні!»
Колишній міністр внутрішніх справ упевнений, що в матеріалах справи немає доказів його вини. «Усі обвинувачення зводяться до того, що окремі працівники МВС, яких я звільнив у 2005-му, а також залишки Білоконя (співробітники, які працювали при голові МВС Миколі Білоконі в 2003—2005 роках. — Прим.ред.), які сьогодні, звісно, перебувають під адміністративним тиском, дають свідчення про те, що Ю.Луценко особисто дав усне розпорядження, обов’язкове до виконання», — заявив він.
«На таких підставах можна засудити будь-якого керівника, якого обмовлять. А ще можна стверджувати, що Ю. Луценко вбив Курочкіна (підприємець Максим Курочкін застрелений зі снайперської гвинтівки 27 березня 2007 року. — Прим.ред.). Чому ні? Достатньо сказати, що я усно давав вказівки, обов’язкові до виконання», — додав екс-урядовець.