Закон і Бізнес


Закон таких підстав не містить


№39 (1285) 24.09—30.09.2016
8827

У голів судів відсутні приводи для видання наказу про розірвання трудових відносин із суддею, призначеного на 5 років, повноваження якого припинилися. Таке рішення ухвалила Рада суддів України, текст якого друкує газета "Закон і Бізнес".


Рада суддів України

Рішення

15 вересня 2016 року   м.Київ   №54

Щодо питання припинення повноважень суддів з визначених законом №1402-VIII підстав

Відповідно до ч.1 ст.76 закону «Про судоустрій і статус суддів» від 7.07.2010 №2453-VI (із змінами і доповненнями) суддя, строк повноважень якого закінчується, за його заявою має бути рекомендований Вищою кваліфікаційною комісією суддів для обрання його Верховною Радою на посаду судді безстроково, якщо відсутні визначені законом обставини, що перешкоджають цьому.

При цьому положенням п.30 розд.ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» закону «Про судоустрій і статус суддів» від 2.06.2016 №1402-VIII передбачено, що матеріали та рекомендації ВККС про обрання суддів безстроково, щодо яких на день набрання чинності цим законом Верховною Радою рішення не прийнято, направляються Верховною Радою до Вищої ради правосуддя протягом десяти днів з дня набрання ним чинності. Вища рада правосуддя на своєму засіданні у пленарному складі вирішує питання щодо кожного судді про його призначення або відмову в призначенні з одночасним поверненням матеріалів ВККС.

Відповідно до пп.2 п.161 розд.ХV «Перехідні положення» Конституції (зі змінами, внесеними законом від 2.06.2016 №1401-VIII) з дня набрання чинності законом «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» повноваження суддів, призначених на посади строком на 5 років, припиняються із закінченням строку, на який їх було призначено. Такі судді можуть бути призначені на посаду судді в порядку, визначеному законом.

Пунктом 17 розд.ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» закону «Про судоустрій і статус суддів» №1402-VIII передбачено, що повноваження суддів, призначених на посади строком на 5 років до набрання чинності цим законом, припиняються із закінченням строку, на який їх було призначено. Судді, повноваження яких припинилися у зв’язку із закінченням такого строку, можуть бути призначені на посаду судді за результатами конкурсу, що проводиться в порядку, встановленому цим законом.

Згідно з ст.125 закону «Про судоустрій і статус суддів» №1402-VIII припинення повноважень судді є підставою для припинення трудових відносин судді із відповідним судом, про що голова суду видає наказ.

В ст.119 закону «Про судоустрій і статус суддів» №1402-VIII зазначено, що повноваження судді припиняються виключно з підстав, визначених ч.7 ст.126 Конституції.

Відповідно до ч.7 ст.126 Конституції (зі змінами, внесеними законом №1401-VIII) повноваження судді припиняються у разі:

1) досягнення суддею шістдесяти п’яти років;

2) припинення громадянства України або набуття суддею громадянства іншої держави;

3) набрання законної сили рішенням суду про визнання судді безвісно відсутнім або оголошення померлим, визнання недієздатним або обмежено дієздатним;

4) смерті судді;

5) набрання законної сили обвинувальним вироком щодо судді за вчинення ним злочину.

Вказаний перелік є вичерпним.

При цьому перелік підстав для припинення повноважень судді, визначений розд.ІІІ закону «Про судоустрій і статус суддів» №1402-VIII, повністю відповідає положенням ст.126 Конституції (зі змінами, внесеними законом №1401-VIII).

Отже, закінчення п’ятирічного строку, на який було призначено суддю до набранням чинності законом «Про судоустрій і статус суддів» №1402-VIII, не є законодавчо визначеною підставою для прийняття головами судів рішення про припинення трудових відносин із суддею шляхом видання відповідного наказу.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови Ради суддів В.Сімоненко щодо питання припинення повноважень суддів з визначених законом №1402-VIII підстав, розглянувши звернення Окружного адміністративного суду м.Києва, Луцького міськрайонного суду Волинської області, Шевченківського районного суду м.Києва, Зарічного районного суду м.Сум, Львівського окружного адміністративного суду, суддів загальної юрисдикції м.Харкова та Харківської області, відповідно до ст.131 закону «Про судоустрій і статус суддів», положення про РСУ, затвердженого позачерговим Х з’їздом суддів 16 вересня 2010 року (з подальшими змінами), Рада суддів

ВИРІШИЛА:

1. Звернути увагу голів судів загальної юрисдикції на відсутність законодавчо визначених підстав для видання наказу на підставі ст.125 закону «Про судоустрій і статус суддів» №1402-VIII про припинення трудових відносин із суддею, призначеного на посаду строком на 5 років та повноваження якого припинилися у зв’язку із закінченням цього строку.

2. Головам судів та зборам суддів судів загальної юрисдикції враховувати дане рішення в роботі.

3. Голові РСУ поінформувати Вищу раду юстиції, ВККС та Державну судову адміністрацію про прийняте рішення.

Голова   В.СІМОНЕНКО