Закон і Бізнес


Заборона алкоголю в Києві: на прохання громадян, але в порушення закону


22.09.2016 16:37
3696

Заборона на продаж в столиці алкогольних напоїв з 23:00 до 10:00, встановлена сьогодні рішенням Київської міської ради на прохання громадян, насправді виходить за межі повноважень органу самоврядування.


Як стверджують автори ініціативи, заборона була запропонована ними «у відповідь на численні вимоги громадян з метою зменшення кількості правопорушень у нічний час, зниження на території міста Києва рівня алкоголізму, перш за все молодіжного, підвищення ефективності боротьби з точками незаконного продажу алкоголю, підвищення загального рівня здоров'я жителів міста Києва".

За порушення введеної заборони продавців позбавлятимуть ліцензій на реалізацію алкогольних і тютюнових виробів. Втім сама заборона порушує законодавство.

Справа в тому, що 24 травня 2016 року Верховний Суд України виніс постанову №2а-54/10, де констатував, що встановлення постійної заборони (обмеження) на торгівлю алкогольними напоями виходить за межі наданих органу місцевого самоврядування повноважень. З мотивуванням і висновками ВС можна ознайомитися за посиланням.

Закон і Бізнес