Закон і Бізнес


Апокаліпсис перенесено

У бундестагу шукають, куди витратити «зайві» гроші


В.Шойбле може увійти в історію як перший міністр фінансів, який 4 роки поспіль підтримує бюджетний баланс.

№38 (1284) 17.09—23.09.2016
5544

Ні біженці, ні допомога Греції, ні санкції та антисанкції не завдали збитків бюджету Німеччини. У ФРН протягом тижня тривали парламентські дебати про те, як розподілити гроші в бюджеті 2017 року.


Робота нинішнього уряду ФРН і конкретно Вольфганга Шойбле, котрий близько 7 років займає посаду міністра фінансів, нерідко супроводжувалася апокаліпсичними прогнозами світових ЗМІ. З останніх прикладів достатньо навести міграційну кризу в Європі: мільйон біженців більшість сприймали як загрозу не тільки внутрішній безпеці ФРН, а й фінансовій стабільності німецьких соціальних кас.

Проте цифри говорять про інше, в усякому разі поки що. Так, у країні створили окремий фонд для підтримки інтеграційних проектів в 2016 і 2017 роках у розмірі €13 млрд. Проте у зв’язку з гарним фінансовим становищем в інших проектах, також пов’язаних з підтримкою біженців, фонд не тільки не був наполовину використаний, а й ще збільшився, повідомляє DW.

Але якщо все так добре, то про що ж майже весь тиждень сперечалися політики? Річ у тому, що через рік, у вересні 2017-го, в Німеччині вибори. Тому, попри всю прагматичність бюджетної теми, політичні партії вже щосили обговорюють, як і в якому обсязі поділитися з виборцями фіскальним благополуччям.

Свої пропозиції висловив і В.Шойбле. Він уважає за необхідне підвищити мінімальну суму неоподатковуваного прибутку, дещо зменшити оподаткування батьків, а допомогу на кожну дитину збільшити на €2 на місяць. Загальна сума послаблень, які мають увести протягом 2016 і 2017 років, становитиме €6,3 млрд.

Проте з урахуванням багатомільярдних податкових надходжень у скарбницю підвищення допомоги на дітей на €2 представники опозиційної Партії зелених назвали «поганим жартом». А міністр економіки ФРН Зігмар Габріель узагалі вважає плани В.Шойбле «небезпечними для життя». Він запропонував не знижувати податки, а інвестувати, наприклад у соціальне будівництво, пенсійну систему. Лунали також пропозиції спрямувати «зайві» гроші в освіту, інфраструктуру і безпеку.

Втім, за інформацією Der Spiegel, суттєвіше зниження податків В.Шойбле планує після виборів 2017 року. Його обсяг сягне €15 млрд, і, як заявила на дебатах у бундестагу канцлер ФРН Ангела Меркель, вона підтримує цей план.