Закон і Бізнес


Генеральне обмеження


№38 (1284) 17.09—23.09.2016
115580

Спори про підслідність справ, які можуть належати до компетенції Національного антикорупційного бюро зможе вирішувати лише Генпрокурор. А в його заступників такі повноваження заберуть.


Відповідну пропозицію містить законопроект «Про внесення зміни до статті 218 Кримінального процесуального кодексу України щодо уточнення суб'єкта вирішення спору про підслідність у кримінальному провадженні, яке може належати до підслідності Національного антикорупційного бюро України» (№5097).

За загальним правилом, встановленим ч.5 ст.218 Кримінального процесуального кодексу, спори про підслідність має право вирішувати керівник органу прокуратури вищого рівня. Водночас для НАБУ законодавець зробив виключення, передбачивши, що підслідність таких справ можуть визначати Генпрокурор та його заступник.

Водночас, як зазначають нардепи, виникають ситуації, коли спір не може бути вирішеним. Оскільки заступники Генпрокурора приймають відмінні процесуальні рішення щодо вирішення таких спорів в одному провадженні.

«Отже, на практиці виникла правова колізія, що унеможливлює вирішення спорів про підслідність на рівні заступника Генпрокурора», — пояснюють нардепи. Для того, щоб вирішити це питання парламентарі підготували законопроект №5097. Відповідно до проекту такі спори щодо підслідності зможе вирішувати лише особисто Генпрокурор. На фоні ж публічних конфліктів ГПУ та НАБУ зміна повноважень може як загасити конфлікт так і вивести його на вищий рівень.