Закон і Бізнес


Трудовий збір


№38 (1284) 17.09—23.09.2016
16246

Скасувати судовий збір для позивачів у трудових спорах пропонують народні обранці. В парламенті зазначають, що робітники не мають достатньо коштів для того щоб захистити свої права.


Відповідні зміни передбачаються законопроектом «Про внесення змін до статті 5 Закону України «Про судовий збір» (щодо звільнення від сплати судового збору при розгляді трудових спорів)» (№5094). Як зазначається у пояснюваній записці до ініціативи, наразі працівникам складніше захистити свої права у разі притягнення їх до дисциплінарної або матеріальної відповідальності, безпідставного переведення на іншу роботу, доручення виконання роботи, не передбаченої трудовим договором тощо.

«Потрібного наголосити, що сплата значної суми судового збору є непосильним тягарем для працівників в умовах зниження реальної заробітної плати», — йдеться у пояснювальній записці.

Разом з тим варто відзначити, що законопроекти щодо скасування судового збору для розгляду тієї чи іншої категорії справ реєструються у парламенті регулярно. І мотивуються вони традиційно відсутністю коштів у позивачів. Таким чином, скасування збору в одній категорії справ може призвести до необхідності піти на поступки і в інших.