Закон і Бізнес


Амністія - 2016 відтерміновується

...через невиразну позицію Порошенка


09.09.2016 11:10
4205

Прийнятий Верховною Радою ще 7 липня Закон про амністію в 2016 році не був підписаний Президентом. Останній повернув документ Верховній Раді на доопрацювання, однак при цьому не зміг чітко сформулювати зауваження. Через це парламентарії тепер, боячись спотворити позицію Гаранта Конституції, звернулися до його представника у Верховній Раді за роз'ясненнями.


Такими є підсумки останнього засідання Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, де розглядалися пропозиції Президента України до Закону України «Про амністію у 2016 році», передає «Закон і Бізнес».

Члени Комітету відзначили, що для розгляду пропозицій Президента до Закону «Про амністію у 2016 році» такі пропозиції повинні бути конкретно сформульовані, і аж ніяк не можуть тлумачитись і формулюватися головним комітетом на свій розсуд, адже це фактично може призвести до спотворення позиції Президента України з цього питання.

Наголошувалося, що з огляду на відсутність конкретно сформульованих пропозицій Президента України, Комітет з питань законодавчого забезпечення позбавлений можливості подати на розгляд Верховної Ради відповідну порівняльну таблицю.

Головне науково-експертне управління підтримує позицію Комітету з цього питання і зазначає про відсутність у висловлених Президентом України пропозиціях конкретних змін до тесту прийнятого Закону.

За результатами розгляду Комітет прийняв рішення звернутися до Представника Президента України у Верховній Раді України Герасимова А.В. щодо необхідності чіткого формулювання тексту змін, запропонованих Президентом України до Закону України «Про амністію у 2016 році» від 07.07.2016 р. № 1435-VIII та надання їх Комітету.

За загальним правилом, закон з пропозиціями Президента України має подаватися на розгляд Верховної Ради у вигляді порівняльної таблиці, яка містить:

текст статей прийнятого закону, до яких Президент України пропонує зміни;

текст змін, запропонованих Президентом України;

рішення головного комітету щодо кожної запропонованої Президентом України пропозиції та його обґрунтування;

остаточний текст відповідних статей, частин або пунктів статей, який рекомендується головним комітетом для прийняття Верховною Радою України.

Закон і Бізнес