Закон і Бізнес


Тебе не існує: Лутковська запитала у Матіоса про реакцію на доповідь AI і HRW


07.09.2016 10:02
3314

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулась до Головного військового прокурора Анатолія Матіоса з проханням повідомити про результати перевірки фактів незаконного затримання цивільних осіб, які вказані у спільній доповіді Amnesty International і Human Rights Watch, та вжиті у зв’язку з цим заходи.


Про це виданню "Закон і Бізнес" повідомили у прес-службі омбудсмана.

Як відомо, 21 липня 2016 року Amnesty International та Human Rights Watch опублікували спільну доповідь «Тебе не існує: свавільні затримання, насильницькі зникнення та тортури на Сході України». Зокрема, у доповіді наводяться випадки насильницьких зникнень на територіях, підконтрольних Уряду України, та докази незаконних і неофіційних тримань під вартою у будівлях СБУ у Харкові, Краматорську, Ізюмі та Маріуполі.

Як повідомили ці міжнародні організації, військова прокуратура зобов’язалась провести розслідування випадків тривалого незаконного утримання цивільних осіб у неофіційних місцях тримання під вартою українською владою, які трапилися здебільшого у 2015 році та першій половині 2016 року.

Валерія Лутковська у своєму зверненні наголосила на тому, що відповідно до міжнародного права у сфері захисту прав людини та міжнародного гуманітарного права забороняється незаконне утримання осіб під вартою, тортури та інше жорстоке поводження, що принижує гідність.

«Згідно з міжнародними стандартами за кожною заявою про тортури та жорстоке поводження має бути проведено ефективне розслідування, й за наявності достатніх доказів винуватці мають бути притягнуті до відповідальності», – йдеться у зверненні.

Закон і Бізнес