Закон і Бізнес


Діти вимагають м’яса

Веганів садитимуть за грати за примушування своїх чад до дієти


Овочева дієта не для маленьких італійців. Морквина не містить усіх поживних речовин, необхідних для здорового розвитку дитини, — вважає місцева влада.

№36 (1282) 01.09—09.09.2016
4316

Італійцям, які садять своїх дітей на веганську дієту, може загрожувати тюремне ув’язнення, якщо відповідний законопроект буде прийнятий парламентом країни. У попередній версії цього документа стверджується, що такі батьки нав’язують своїм дітям дієту, яка «позбавлена необхідних елементів для зростання».


За останні півтора року госпіталізували 4 дітей, котрі на вимогу дорослих сиділи на веганській дієті. У той же час деякі дієтологи, наприклад з американської асоціації, стверджують, що такий режим харчування підходить дітям за умови забезпечення їх повним спектром необхідних поживних речовин. Лікарі припускають, що дорослі могли не розуміти, як потрібно доповнювати дієту, щоб зробити її безпечною, пише Бі-Бі-Сі.

У преамбулі проекту особливо підкреслюється поширення в Італії віри в «істотну вигоду для здоров’я», яку несуть вегетаріанське або веганське харчування. «Якщо таку дієту вибирає доросла, обізнана людина, ніяких заперечень немає, — мовиться в документі. — Проблема виникає, коли мова йде про дітей. При вегетаріанській або веганській дієті в організмі виникає дефіцит цинку, заліза, вітаміну D, вітаміну B12 і омега-3».

У разі ухвалення документа в його нинішньому вигляді порушникам загрожуватиме до року в’язниці. Цей строк може бути збільшений до 4 років, якщо дитина захворіє або стане інвалідом, і до 6 — якщо помре.

Деякі експерти з питань харчування оспорюють правомірність такого закону. Інші коментатори попереджають, що неточні формулювання можуть призвести до того, що карати будуть не тільки батьків-веганів або вегетаріанців, а й, наприклад, батьків дітей, котрі потерпають від ожиріння.

Існує думка, що серйозніший підхід до навчання населення звичкам здорового харчування буде ефективнішим за каральні заходи.