Закон і Бізнес


Поговорити та й годі?


№36 (1282) 01.09—09.09.2016
14492

Мінфін репрезентував чергову податкову реформу. Втім, на перший погляд привабливий проект може виявитися відволіканням уваги платників податків, які традиційно на початку наступного року знову отримають закручування гайок.


Зокрема, відповідно до документа передбачається замінити Податкову міліцію на фінансову поліцію, яка стане підконтрольною Мінфіну. Також усю базу Державної фіскальної служби перенесуть до міністерства.

Фіскальна служба буде надавати усні консультації, забезпечувати роботу «електронного кабінету платника податків» та проведення податкових перевірок. При цьому письмові й електронні консультації надаватиме Мінфін.

Крім того, міністерство оприлюднюватиме на своєму сайті план проведення податкових перевірок. Передбачається, що кожна з них триватиме 30 днів, а попереджати про її проведення повинні за 15 днів (нині — за 10).

До Мінфіну також переходить адміністрування податків, ведення реєстрів повернення податку на додану вартів, обліку платників. Водночас передбачається об’єднати 2 реєстри повернення ПДВ в один. А штраф за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних буде збільшено до 50% ПДВ.

Проектом змінюються розміри податків, однак лишається 18%-а ставка податку на прибуток, а також ставки акцизного збору на алькоголь і тютюнові вироби. Вводиться нова норма вирахування податку на доходи фізосіб — 10% мінімальної зарплати для тих, хто займається індивідуальною діяльністю без реєстрації підприємцем.

Експерти схвально оцінюють окремі норми проекту, однак із застереженням. З практики відомо, що зазвичай влада виносить на обговорення привабливі проекти. Однак під кінець року зненацька приймаються зовсім інші рішення, покликані за рахунок додаткового навантаження на платника податків закрити бюджетні дірки.