Закон і Бізнес


І бікіні, і буркіні


№36 (1282) 01.09—09.09.2016
5404

Вищий адміністративний суд Франції постановив, що рішення про заборону буркіні порушували право на свободу пересування та свободу совісті — основоположні права людини.


Державна рада Франції (вищий адміністративний суд країни) визнала незаконною заборону на носіння на пляжах буркіні — купального костюма для мусульманок. Вердикт опублікувало видання Le Monde.

Троє суддів припинили дію розпорядження муніципалітету м.Вільнев-Лубе й рішення суду Ніцци, якими заборонялося носіння буркіні, розглянувши скаргу правозахисних організацій

В акті також говориться, що заборона порушувала основні свободи громадян, такі як свобода пересування та свобода совісті. Держрада нагадала, що муніципалітети, ухвалюючи будь-які рішення, не можуть керуватися іншими міркуваннями, крім «громадського порядку, доступності пляжів і порядності».

Заборона на носіння буркіні на пляжах була введена в кількох курортних містах Франції після теракту в Ніцці. Мер Канн Давид Лізнар стверджував, що буркіні — «одяг ісламістів, а не мусульман у цілому».