Закон і Бізнес


Адвокат на прив’язі

Що змушує юрфірми надавати працівникам відносну свободу робочого графіка


У більшості юрфірм вимагають приходити на роботу вчасно. Послаблення мають хіба що партнери.

№36 (1282) 01.09—09.09.2016
4758

Гнучкий графік для юриста — благо чи зло? Якою не була б відповідь, зрозуміло одне: сьогодні більшість працедавців не готові дати співробітникам велику свободу. В Європі для тих, хто хоче більшого балансу між роботою та особистим життям, створюють юркомпанії нового формату. Як з’ясувало право.ру, працювати, можливо, буде зручніше, але точно не менше.


Баланс праці та відпочинку

Переробіток — норма життя для співробітника великої юрфірми, особливо якщо мова йде про компанію зі списку Big Law. За даними американської Національної асоціації зайнятості юристів, з 2011-го кількість годин роботи в рік зросла з 1879 годин до 1892. Фактично ж асоціати в американських юрфірмах в 2014 році працювали в середньому 2199 год. Про жодний баланс праці та відпочинку при такому графіку говорити не доводиться. Формально можливість гнучкого графіка для юристів існує, проте на практиці відвоювати право розпоряджатися робочим часом вдається не завжди.

26% британських компаній пропонують своїм співробітникам працювати за вільним графіком. Проте 46% працедавців поки що тільки роздумують про те, щоб дозволити співробітникам не сидіти в офісі з 9:00 до 18:00, а розпоряджатися своїм часом самостійно: працювати в зручний час, удома або зі скороченим робочим тижнем. Працедавці марно ігнорують вимоги про гнучкий графік, упевнений Джейсон Доуз з компанії Powwownow. «Гнучкий графік став однією з основних умов при пошуку роботи, і британські компанії втрачають цінних співробітників, коли відмовляються адаптуватися до нових реалій», — цитує його слова сайт IBB Solicitors.

При цьому з 2014 року у Великій Британії діє спеціальний закон, що дозволяє кожному, хто пропрацював у компанії більш як 26 тижнів, звернутися до керівництва із заявою про зміну графіка. Раніше зробити це могли лише ті, хто виховує дітей або піклується про родичів.

66% опитаних підтвердили, що готові скористатися такою можливістю. Погоджуватися ніхто не зобов’язаний, але аргументи для відмови доведеться пошукати: їх у законодавстві близько десятка. Серед них — додаткові витрати, необхідність реорганізації роботи або найму додаткового персоналу, незручність для клієнтів. На розгляд заяви є 3 місяці, а в окремих компаніях передбачена й можливість апеляції.

Новий формат

Чи дійсно гнучкий графік потрібний співробітникам юрфірм і хто обирає роботу в новому форматі? Гнучкий графік бізнесу на користь, стверджують прихильники вільного підходу до роботи юристів. «Масштабна гонка озброєнь без необхідності, де юристам збільшують обсяг роботи тільки тому, що вони можуть з ним упоратися», — так характеризує в американському The NewYorker роботу у великій юрфірмі американський професор права Тімоті Ву. На тлі типових рис зайнятості в юриспруденції— переробітку, переривання відпустки і професійного вигорання, а нерідко й депресії все більше західних юрфірм готові дати співробітникам відносну свободу в рамках так званих нових моделей юридичної практики.

У нових формаціях пропонується два варіанти графіка: гнучкий фул-тайм, при якому юрист працює 40—50 год. у тиждень у зручний час, або ж часткова зайнятість — близько 10 год. у тиждень, тимчасова робота, що дозволяє не втрачати кваліфікацію. Проблема в тому, що компанії, які практикують такий підхід, далекі від звичних традиційних юрфірм.

У Європі багато з них — так звані звідники, котрі підбирають юристів з великих юрфірм для клієнтів, — як правило, юросіб. Вони або «здають в оренду» своїх співробітників командам інхаусів на короткостроковій чи довгостроковій основі, або аналогічним чином співпрацюють з невеликими та середніми юрфірмами, допомагаючи останнім упоратися з тимчасовим цейтнотом. Правда, при цьому доведеться змиритися зі скороченням заробітку: ті, хто допомагає інхаусам, наприклад, отримують $300—500 тис. у рік, що трохи менше, ніж зарплата у великих юрфірмах, де на $300 тис. мінімум може розраховувати вже старший юрист, а доходи партнерів перевалюють за позначку в $0,5 млн.

Є й інші мінуси: невизначеність замість фіксованої стабільної зарплати, непередбачуваний потік роботи. Проте основної мети — балансу роботи та особистого життя — тим, хто зайнятий й подібних фірмах, досягти все ж таки вдається. І це дає їм серйозну конкурентну перевагу на ринку, стверджують західні рекрутери. Насправді виявляється, що гроші не головне, а пріоритет — за якістю життя. Так, в Австралії і Новій Зеландії 40% тих, хто шукає роботу, заявили, що відхилять пропозицію у випадку, якщо вона не дає можливості гнучкого графіка. Для працедавців це як можливість зробити співробітників лояльнішими, так і варіант економії на просторому офісі та, як наслідок, зниження вартості послуг для клієнта.

Довіряти і перевіряти

Втім, навіть якщо працедавець зважився запропонувати співробітникові гнучкий графік, зробити це можна не завжди. Основна умова — довіра, переконані експерти. Відмовитися від контролю працівника і не сумніватися в тому, що час не витрачається даремно, виходить далеко не завжди: керівники до такого не готові.

«Працедавці можуть піти назустріч співробітникові й змінити його графік, але це робиться виключно для перевірених і ефективних людей, які дуже високо цінуються в компанії. Виняток — кризові ситуації, коли працедавець сам ініціює перехід співробітника на гнучкий графік. Це робиться для оптимізації та економії коштів і супроводжується скороченням частини (або всіх) фіксованих виплат», — підтверджує старший консультант департаменту «Юридичні послуги» хедхантингової компанії Cornerstone Кирило Бахтігараєв.

Друге питання — звітність. Якщо ви готові відпустити юристів у вільне плавання, необхідно продумати систему звітності та контролю.

Втім, часто не готовими до гнучкості виявляються й самі працівники.

Інхаус і консалтинг: де зручніше?

Гнучкий графік для юриста — рідкісне явище: специфіка бізнесу для цього не підходить, уважають юристи. «Допустимо, і ми це практикуємо, щоб при роботі над готельними завданнями юрист залишався вдома і працював віддалено. Але тільки над готельними завданнями. Думаю, що для юридичної фірми важливий командний дух, творча атмосфера обговорень і суперечок», — зауважив партнер юридичної фірми Westside Advisors Сергій Водолагин. Проте якщо обирати між інхаусом і консалтингом, то більше свободи саме в юрфірмах.

В інхаусі робочий день більш нормований, і вночі за роботою, як правило, не сидять, але графік хоч і стабільніший, але менш гнучкий, говорить очільник Norton Caine Legal Recruitment Дмитро Прокоф’єв. У консалтингу ж партнери відчувають себе досить вільно: хоча обсяг роботи великий, розподілити її можна на власний розсуд, і з’являтися в офісі до 9:00 ніхто не змусить. Працюють зазвичай в американському стилі: приходять до 10—11 години, а йдуть в той самий час увечері, але графік протягом дня може бути гнучким і дозволяє розподіляти свої сили. В європейських, особливо німецьких, компаніях з графіком строго: до 10:00 усі вже в офісі.

Насправді ж при всіх плюсах вільного графіка для більшості зайнятих в юриспруденції така можливість швидше виняток, ніж правило. Гнучкий графік залишається перевагою для затребуваних партнерів, у яких хоч і з’являється можливість перерозподіляти завдання, але залишається мінімум вільного часу. Решта членів команди просто підлаштовуються під графік керівника. Це не завжди зручно, визнають юристи, але поки що працедавець іти на суттєві поступки не готовий.