Закон і Бізнес


Вихідні дні - 2013: Кабмін назвав святкові та вихідні дні


Святкові та вихідні дні 2013 року з урахуванням перенесення робочих днів. Для збільшення зображення натисніть на малюнкові

19.12.2012 14:27
1240748

Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням визначив святкові та неробочі дні в Україні у 2013 році, а також рекомендував відповідний графік перенесення робочих днів.


Відповідне розпорядження, розроблене Мінсоцполітики, ухвалено на засіданні Уряду 19 грудня.

За загальним правилом, враховуючи положення статті 73 Кодексу законів про працю України, в 2013 році на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться у такі святкові дні і дні релігійних свят:

Вихідні дні на Новий 2013 рік з урахуванням чинного розпорядження КМУ № 1210-р «Про перенесення робочих днів у 2012 році» триватимуть три дні: з 30 грудня 2012 року по 1 січня 2013 року. Вже 2 січня на жаль доведеться іти на роботу.

Вихідний день 7 січня (Різдво), що випадає на понеділок, також забезпечує нам триденні різдвяні канікули.

Міжнародний жіночий день 8 березня – п’ятниця. Відтак, для привітання жінок чоловіки матимуть також три вихідні дні.

А ось 1 і 2 травня 2013 року (День солідарності трудящих) - це середа і четвер. У зв'язку з тим, що між святами та двома вихідними знаходиться один робочий день, проектом розпорядження Кабміну пропонується зробити 3 травня вихідним днем і перенести роботу на суботу 18 травня.

Великдень у 2013 році припадає на 5 травня (неділя). Згідно зі статтею 67 КЗпП, якщо святковий або неробочий день збігається з суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Отже на початку травня матимемо цілих 6 вихідних днів поспіль.

Крім цього, День перемоги, 9 травня випадає на четвер. Уряд також планує наступний день 10 травня зробити вихідним і перенести робочий день на 1 червня.

Трійця (23 червня), завжди відзначається по неділях, отже, це додає нам ще один вихідний 24 червня.

На цьому ж тижні ще одне свято – День Конституції (28 червня), який випадає на п’ятницю. Але канікул тут не заплановано.

І нарешті День Незалежності (24 серпня) святкуватимемо у суботу, а відтак КЗпП додасть нам ще один день на це свято у понеділок, 26 серпня.

Щоправда, даний графік розрахований для працівників з 5-денним робочим тижнем. Також слід мати на увазі, що графік перенесення вихідних має рекомендаційний характер. Згідно КЗпП остаточне рішення про перенесення вихідних і робочих днів на підприємстві приймає власник або уповноважений ним орган (керівник) підприємства шляхом видання наказу чи іншого розпорядчого документа.

Коли вигідно брати відпустку - у травні чи липні, з понеділка або в якийсь інший день? Відповіді на ці питання залежать від того, що для вас важливіше: побільше погуляти або отримати більше відпускних. Формулу розрахунку відпускних і заробітної плати можна побачити тут.

Про вихідні та святкові дні, а також про графік перенесення робочих днів на 2014 рік читайте тут.

Закон і Бізнес