Закон і Бізнес


Готуймо нову генерацію

У ВААС запровадили інтелектуальні дискусії задля професійного спілкування студентів-правників з органами державної влади


Судді ВААС діляться досвідом роботи з молодими юристами Вінниччини.

№33 (1279) 06.08—12.08.2016
Олеся ОДАРЧЕНКО, заступник начальника відділу організаційно-методичної роботи та контролю Вінницького апеляційного адміністративного суду
3744

Як відомо, будь-яка професія залишатиметься життєздатною, якщо її дух спрямований у майбутнє. Мова йде про майбутнє юридичної професії, уособленням якого є молоді правники. Саме тому одним з важливих напрямів комунікації Вінницького апеляційного адміністративного суду є співпраця з молодим поколінням.


Юридична освіта, правнича наука і професійно орієнтована експертна, судова, слідча, прокурорська, адвокатська практика України  повинні формуватися і грунтуватися на сучасних доктринах, нових підходах, планетарних світоглядних принципах з урахуванням вітчизняного та світового досвіду й відповідати міжнародним стандартам життя.

Саме правова наука разом з іншими дисциплінами закладає фундамент освітніх ресурсів для підготовки майбутніх фахівців у галузі правосуддя, судочинства, суддівського адміністрування.

Переважна більшість громадян добре усвідомлюють просту істину, що нове покоління правників формується вже сьогодні. І в цьому процесі має знайти своє місце плідна співпраця молодих юристів України всіх рівнів з органами державної влади, зокрема із судовою.

Дуже важливою є допомога у застосуванні набутих знань на практиці. Адже це формує навички й уміння давати належну правову оцінку складним явищам і процесам державно-правової дійсності в галузі правосуддя, судочинства та правопорядку. Саме тому студенти юридичного фаху постійно  відвідують нашу установу з ознайомлювальними екскурсіями, щоб побачити роботу апарату суду зсередини та дізнатися про інноваційні технології, запроваджені у ВААС. Під час таких відвідин вони мають можливість побачити, як працюють структурні підрозділи суду та що входить до кола їхніх обов’язків.

Тільки юрист, озброєний сучасними фундаментальними науковими знаннями й практичними навичками та уміннями, успішно реалізує себе в процесі практики, бо спроможний кваліфіковано роз’яснити та подолати низку різноманітних суперечностей, проблем державного і суспільного будівництва, активно протистояти порушенням законності, запобігати та протидіяти шахрайству, корупції, зокрема й політичній, запроваджувати в життя світоглядні європейські цінності.

З метою застосування на практиці знань, набутих студентами-правниками у навчальних закладах, а також для професійної реалізації та розвитку лідерських якостей, комунікативних умінь Вінницький апеляційний адмінсуд запровадив проведення інтелектуальних дискусій з молодими юристами Вінниччини. Адже інтелектуальна  дискусія — це унікальний простір професійного спілкування майбутніх юристів з органами державної влади, зокрема із судовою.

Головними ідеями інтелектуальної дискусії є:

• обговорення та пошук шляхів розв’язання ключових проблем у правовому вимірі;

• налагодження ефективної та системної співпраці молодих юристів з навчальних закладів Вінниччини з органами судової влади;

• обговорення умов і можливостей професійної реалізації молодих лідерів, їх долучення до реалізації мети дискусії, правоосвітньої, правовиховної, правозахисної місії.

Сподіваємося, що такі дискусії стануть професійним середовищем, в якому формуватимуться, працюватимуть і активно зростатимуть юристи нашого суспільства.

Дієвої участі ми очікуємо від нашої правничої молоді в таких напрямах діяльності судових органів, як правова освіта населення, ознайомлення з адміністративною юстицією в Україні та на Вінниччині, підготовка і підвищення кваліфікації кадрів, зокрема в питанні діяльності системи адмінсудів, які створені для повноцінного захисту прав і свобод громадян у галузі публічно-правових відносин.

З метою підготовки висококваліфікованих юристів нової генерації ВААС на постійній основі співпрацює з вищими навчальними закладами та приймає на практику студентів. І це літо не стало винятком. Нині у нас проходять практику студенти 2-го та 3-го курсів Національного університету «Одеська юридична академія». Щиро сподіваємося, що проходження практики у ВААС стане тим важливим етапом, на якому закладається міцний фундамент майбутнього української юридичної професії.